16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalJohn Kerry nu vede în războiul din Ucraina o piedică pentru lupta...

John Kerry nu vede în războiul din Ucraina o piedică pentru lupta cu schimbările climatice

Reprezentantul american pentru climă, John Kerry, a declarat marți (24 mai) Forumului Economic Mondial (WEF) cum criza energetică globală provocată de războiul din Ucraina nu ar trebui să adâncească dependența lumii de combustibilii fosili care cauzează schimbările climatice.

 „Trebuie să existe o reaprovizionare în Europa cu gaze care s-au pierdut în perioada de întrerupere a livărilor Rusiei”, a spus el la Davos, Elveția, potrivit Reuters.

Pe termen lung, însă, el a avertizat: „Nimeni nu ar trebui să creadă că a te folosi de criza Ucrainei este o scuză pentru a construi dintr-o dată vechiul tip de infrastructură pe care o aveam… trebuie să fim mult mai deștepți decât asta având în vedere miza. .”

John Kerry spune că războiul din Ucraina nu trebuie să influențeze lupta cu schimbările climatice, deși Rusia a înăsprit oferta la petrol și gaze

Creșterea prețurilor la energie a alimentat o inflație ridicată de mai multe decenii în unele țări și temerile de recesiune, deoarece sancțiunile împotriva producătorului cheie de petrol și gaze, Rusia, au înăsprit oferta.

„Dacă facem alegerile corecte aici, putem câștiga toate aceste bătălii: putem face ceea ce trebuie să facem cu privire la Ucraina, putem face ceea ce trebuie să facem cu privire la criza climatică”, a spus Kerry.

„Nu putem fi seduși să credem că aceasta este brusc o ușă deschisă pentru a ne întoarce și a face ceea ce făceam, ceea ce a creat criza în primul rând”.

Schimbările climatice sunt tot mai grave de la an la an, iar umanitatea este departe de a fi pregătită, a avertizat luni comisia de științe climatice a Națiunilor Unite într-un raport important.

Schimbările climatice se înrăutățesc, iar umanitatea este departe de a fi pregătită, potrivit unui raport al comisiei pentru climă al ONU.

Raportul major este cel mai recent dintr-o serie realizat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) care detaliază consensul global privind știința climei, iar acesta se concentrează asupra modului în care natura și societățile sunt afectate și ce pot face pentru a se adapta.

Hans-Otto Portner este copreședintele grupului IPCC.

„Există o fereastră scurtă și care se închide rapid pentru a asigura un viitor viabil pe planetă. Trebuie să facem față acestei provocări. Acesta este deceniul decisiv al acțiunii climatice”.

Reprezentantul american pentru climă, John Kerry, s-a plâns că s-au făcut prea puține pentru ca țările să se adapteze la schimbările climatice și a spus că raportul oferă un „plan de acțiune”.

IPCC a spus că aproape jumătate din populația lumii este deja vulnerabilă la impactul climatic din ce în ce mai periculoas și că o treime până la jumătate din planetă trebuie protejată. Orașele de coastă au nevoie de planuri pentru a proteja oamenii de furtuni și mările care sunt în creștere.

Dar, în unele cazuri, potrivit raportului, costurile de adaptare vor fi prea mari.

Guvernele care reduc drastic emisiile și se adaptează vor cheltui foarte mulți bani.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că merită.

„Adaptarea salvează vieți. Pe măsură ce impactul asupra climei se înrăutățește și se va înrăutăți, creșterea investițiilor va fi esențială pentru supraviețuire.”

Publicarea raportului vine la trei luni după ce liderii mondiali au subliniat urgența eforturilor de a limita încălzirea globală.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

“N-a fost vorba în niciun moment de suicid.” Adrian Mititelu junior, internat la spital

Adrian Mititelu Jr. a avut parte de o perioadă dificilă după meciul dintre FC U Craiova și Dinamo. Implicat intens în activitatea echipei, el...

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă