3.7 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSocialEvenimentVIDEO Localnicii din comuna Baia de Fier s-au trezit cu executări silite...

VIDEO Localnicii din comuna Baia de Fier s-au trezit cu executări silite pentru că nu au plătit facturile la apa neagră care curge la robinete

În Baia de Fier, județul Gorj, întreaga comunitate locală se confruntă cu o situație tensionată, după ce aproximativ 500 de locuitori au fost executați silit pentru neplata facturilor la apă.

Locuitorii susțin că apa nu este potabilă și refuză să semneze un nou contract cu compania de furnizare. În replică, compania de apă afirmă că apa este verificată și declarată potabilă, iar cei care o consumă sunt obligați să plătească pentru serviciile oferite.

Din cauza neplății facturilor, oamenii au primit popriri pe conturi bancare și unele vehicule au fost puse sub sechestru. În semn de protest, zeci de săteni au ieșit în stradă, manifestând în fața Prefecturii din municipiul Târgu Jiu pentru a-și exprima nemulțumirea față de executările silite și situația generală a furnizării apei în sat.

„Cum îmi pui tu din burtă metri cubi de apă consumată, când tu nu ai apometru, nu ai canalizare, nu ai nimic. Credeţi-mă, la vecina mea, i-a venit puişorul de şarpe pe conducta de apă”, spune o localnică.

Doar 200 de familii au încheiat contracte

Conflictul din comuna Baia de Fier a escaladat odată ce primăria a transferat administrarea rețelei de apă către operatorul regional, Aparegio, care preluase inițial și rețeaua de apă din Rânca, stațiune administrată care este administrată de Primăriile Baia de Fier și Novaci. Această schimbare a provocat nemulțumiri în rândul localnicilor, care au refuzat să semneze contracte noi, să instaleze apometre și să plătească facturile emise.

Deși operatorul regional de apă a încercat timp de doi ani să convingă localnicii să accepte noile condiții, doar 200 de gospodării au semnat contractele. Cu toate acestea, facturi au fost emise pentru peste 1.000 de gospodării, bazându-se pe datele primăriei care indicau că respectivele locuințe erau racordate la rețeaua de apă.

Acest refuz generalizat a dus la acumularea de datorii, iar compania de apă a demarat proceduri de executare silită împotriva celor care nu și-au achitat facturile. Astfel, 500 de locuitori se confruntă acum cu popriri pe conturile bancare și cu sechestru pe bunuri, precum autoturisme. Situația a generat nemulțumiri mari în comunitate, culminând cu proteste organizate de localnici în fața Prefecturii din Târgu Jiu, unde și-au exprimat revolta față de executările silite și situația apei potabile.

Apă cu E. coli furnizată localnicilor din Baia de Fier

Tensiunile sunt agravate de faptul că localnicii susțin că apa nu este de calitate bună, în timp ce compania de apă afirmă că aceasta este potabilă, conform analizelor realizate.

Un localnic din Baia de Fier a fost executat silit pentru o factură de câteva sute de lei la apă, pe care a decis să nu o mai plătească. Motivele sale sunt legate de calitatea apei furnizate, care, conform rezultatelor unei analize realizate la un laborator din Craiova, era contaminată cu bacterii de tip E. coli, astfel că acesta, la fel ca alți localnici, a refuzat să semneze contractele și să plătească facturile.

„Apa e plină de bacterii și nu este potabilă. Pe factură scrie că e apă potabilă. Am primit executare. Am făcut contestaţie la executare şi vedem ce se alege. Nu pot să plătesc nişte bani aşa, din burtă”, spune Dumitru.

În ciuda acestor rezultate, operatorul regional de apă susține că apa este potabilă și îndeplinește standardele de siguranță.

Eduard Lădaru, avocat, a spus că localnicii pot contesta procedura executării silite în termen de 15 zile: „Ulterior, nu se mai poate face contestaţia la executare decât cu privire la valoarea debitului“.

Facturi pe numele unor oameni decedați

Reprezentanții companiei de apă, Aparegio, susţine că apa e monitorizată permanent și că în luna octombrie au fost luate probe de patru ori şi nu au fost descoperite probleme.

„Noi nu putem da apă gratis deoarece apa pe care noi o furnizăm o plătim la Apele Române. E clorinată şi este distribuită la cei care sunt branşaţi. Branşaţi sunt toţi. Apa e potabilă, e clorinată”, Traian Pătrăşcoiu, directorul Aparegio.

La începutul anului, Primăria a dat în judecată operatorul din cauza calităţii apei. Inspectorii de sănătate publică au luat şi ei probe și analizele au ieşit în parametri.

Mihai Olaru, membru fondator şi membru al Consiliului Director al Asociaţiei Comunitare Baia de Fier, a spus că localnicii au primit facturi, fără să aibă contracte încheiate: „Vorbim de oameni simpli de la sat care se bazează pe veniturile din pensie pentru a-şi cumpăra medicamente şi în acest moment sunt în imposibilitatea de a face acest lucru pentru că sumele şi veniturile care le intră în cont sunt direct transferate şi executate către Aparegio şi primul lucru pe care l-au cerut într-o voce unitară în cadrul acelui protest a fost sistarea acestor executări, care sunt clar un abuz al Aparegio, până se clarifică situaţia. (…) Ceea ce face Aparegio e un abuz, pentru că oamenii efectiv s-au trezit cu facturi fără să aibă contract, fără să fie notificaţi. Există cazuri în care oameni decedaţi de opt ani au primit facturi. Există cazuri în care oameni care nu sunt branşaţi la reţea absolut deloc au primit facturi şi au fost executaţi“.

Reprezentanții Aparegio spun că localnicii au refuzat să semneze noile contracte: „Doar un număr restrâns de cetăţeni au intrat în legalitate, semnând contracte de furnizare. Utilizatorii au fost informaţi cu privire la obligativitatea încheierii contractelor de furnizare a serviciului de alimentare cu apă prin comunicate de presă transmise în mass-media începând cu luna august 2022, periodic. În aceeaşi perioadă, au fost transmise şi notificări scrise prin serviciile poştale, care au fost refuzate de către utilizatori.

Aparegio Gorj SA – CED Novaci a demarat periodic acţiuni de contorizare în comuna Baia de Fier, fiind ca de fiecare dată de bună credinţă, însă s-a confruntat în continuare de reticenţa şi refuzul utilizatorilor de a monta apometre. Aparegio a emis facturi tuturor utilizatorilor din această localitate, în baza listelor comunicate de UAT Baia de Fier, ce cuprind 1.028 de gospodării cu un număr total de 2.553 persoane”, se arată într-un comunicat de presă al Aparegio.

Alin Ion
Alin Ion
Alin este un jurnalist din Târgu Jiu cu o vastă experiență în domeniul presei scrise și audiovizuale. Absolvent al Colegiului Național "Spiru Haret" din Târgu Jiu și licențiat al Facultății de Filosofie-Jurnalism. Alin și-a început cariera ca reporter la „Ora Gorjului" în 1998. A deținut poziții de redactor-șef la publicații precum „Informația Gorjului" și "Gazeta de Sud", redacția Tg. Jiu, posturile Gorj Tv și Radio Târgu Jiu, șef de redacție Tg. Jiu la Adevărul de Seară și a colaborat ca corespondent pentru publicații importante, inclusiv "Evenimentul Zilei" și "Adevărul", unde a publicat mii de articole. De asemenea, a fost realizator de emisiuni radio și TV, și a primit numeroase distincții, inclusiv premiul „Cel mai bun jurnalist" în cadrul Galei Premiilor Antena 1 Târgu Jiu. În prezent, Alin este redactor la Gorj Online și realizator de emisiuni la Radio Accent și Accent TV.
Cele mai citite

Elena Lasconi: Înainte de orice, sunt un om care dorește binele României

Liderul USR, Elena Lasconi, a vorbit despre acordul partidelor proeuropene de a intra împreună la guvernare și a spus că momentul „foarte greu” prin...

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...

Alegerile din România au șocat un profesor român de la celebra universitate Oxford

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, spune că rezultatele primului tur al alegerilor au fost un şoc şi că a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă