Premierul a declarat că nu îşi va da demisia din funcţie, după ce Consiliul de Atestare a pus verdictul de plagiat şi conform promisiunii sale dintr-un interviu acordat cotidianului El Pais. În schimb subordonaţii săi din guvern şi din PSD au pornit o serie de atacuri dure la adresa Consiliului care a decis că teza de doctorat a politicianului este plagiată.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21.
În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.
Preşdintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.
Ministrul Pop, avangarda lui Ponta împotriva CNATDCU
Verdictul pronunţat de Consiliul Naţional de Atestare a fost precedat şi urmat de o serie de tentative de minimalizare a greutăţii şi validităţii analizei făcute de mai mulţi profesori şi academicieni reputaţi.
Începutul a fost făcut de către ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, care cu doar o zi înainte de întrunirea Consiliului a dispus retragerea competenţei acestuia în judecarea acuzaţiilor de plagiat.
După pronunţarea verdictului, fostul ministru interimar al Educaţiei, Liviu Pop, al cărui mandat la acest minister a expirat vineri, a declarat că acesta nu are nici o valoare legală.
În plus, Pop consideră că Victor Ponta ar trebui să ceară despăgubiri morale Consiliului. „Premierul în momentul de faţă este îndreptăţit să ceară daune morale acestui preşedinte şi acestui Consiliu pentru că ce au făcut ei e incalificabil, e abuz în funcţie. Ceea ce au făcut ei e incalificabil, e abuz în funcţie, nu aveau nici o calitate”, a declarat Liviu Pop la Realitatea TV.
Prima minciună a rectorului de la Babeş-Bolyai
Una dintre cele mai radicale răsturnări de opinie aparţine rectorului de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj. În urmă cu o săptămână, Ioan Aurel Pop era de acord că plagiatele pot fi judecate de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Mai mult decât atât, Pop dorea judecarea tuturor acuzaţiilor de plagiat. Iată mesajul exact transmis de acesta prin e-mail colegilor săi: „Sunt de acord cu pronunţarea CNATDCU legată de plagiate (deşi apar suprapuneri de atribuţii – comisiile de etică etc.), dar nu numai în anumite cazuri, ci în toate cazurile în care există sesizări.”
După ce Consiliul din care face parte a cerut vineri Ministerului Edu-caţiei să retragă titlul de doctor deţinut de Victor Ponta, rectorul UBB şi-a schimbat poziţia cu 180 de grade.
Deşi cu doar câteva zile în urmă scria că este de acord cu pronun-ţarea în legătură cu acuzaţiile de plagiat, sâmbătă el şi-a atacat colegii şi s-a contrazis singur, afirmând că decizia Consiliului nu este legitimă, pentru că nu este format din specialişti în domeniul juridic.
„În cazurile de plagiat se pronunţă nişte organisme abilitate ale statului român şi eu nu sunt de acord cu dezordini şi indiscipline, există comisii de etică care se pronunţă. Consiliul care a luat această decizie privindu-l pe Victor Ponta nu are atribuţii directe în cazurile de plagiat (…)”, a declarat sâmbătă Ioan Aurel Pop, citat de Mediafax.
Rectorul UBB face opinie separată faţă de colegii săi din Consiliu şi în ceea ce priveşte manevra de ultim moment pusă la cale de fostul ministru interimar al Educaţiei. El consideră justă şi decizia Ministerului Edu-caţiei de a reorganiza CNATDCU chiar în ziua în care se decidea soarta acuzaţiilor la adresa premierului.
A doua minciună a lui Pop
Ioan Aurel Pop a lăsat să se înţeleagă că, de altfel, chiar situaţia sa ambiguă în cadrul Consiliului a permis ministrului Educaţiei să justifice hotărârea luată atât de pripit. „Eu nu puteam participa la o instanţă care nu era în regulă. Această reorganizare era absolut necesară, în condiţiile în care eu sunt rectorul UBB, dar această universitate nu era reprezentată în Consiliu, câtă vreme eu am fost ales membru din partea Academiei Române, nu a UBB”, a menţionat Ioan Aurel Pop, care nu a participat la şedinţa în care s-a decis soarta plagiatului lui Ponta.
Şi în această chestiune, Pop şi-a schimbat radical poziţia. În e-mail-ul trimis anterior colegilor din Consiliu, el susţinea că motivul pentru care nu va participa la şedinţa care a avut loc vineri are legătură cu vizita unor diplomaţi, care îl împiedică să vină la Bucureşti. „Din pricina unor obligaţii la Rectorat (vizite ale unor diplomaţi, anunaţate cu 2 luni înainte) nu voi putea participa în 29 iunie”, scria rectorul UBB.
continuare în pagina 2
Un rector pro USL
Poziţia lui Ioan Aurel Pop în favoarea lui Victor Ponta şi împotriva colegilor săi din Consiliu nu este tocmai surprinzătoare. Rectorul este un simpatizant declarat al PSD. În timpul campaniei pentru alegerile locale, Pop a semnat, alături de alţi 32 de intelectuali, o scrisoare de sprijin pentru candidatul USL la Primăria Cluj-Napoca, Marius Nicoară. Printre semnatari se mai aflau ministrul de Interne Ioan Rus şi mai mulţi rectori şi prorectori ai unor universităţi clujene.
Elementele duşmănoase descoperite de PSD
Nici partidul condus Victor Ponta nu s-a lăsat mai prejos în a-l apăra pe premier în problema plagiatului. PSD a emis sâmbătă un comunicat de presă în care identifică „elemente care certifică natura politică a acţiunii” prin care 13 profesori şi membri ai Academiei Române au decis că 85 de pagini din teza de doctorat a premierului sunt copiate din alţi autori fără menţionarea sursei. „Marius Andruh, preşe-din-tele Consiliului care şi-a însuşit această decizie, este beneficiarul unui grant de aproape 1,6 milioane de euro acordat de ministerul Educaţiei în timpul Ministeriatului domnului Daniel Funeriu. Pintilie Lucian este, de asemenea, beneficiar al unui grant de 7 milioane de lei, acordat de acelaşi ministru. Mircea Miclea, apropiat al preşedintelui Băsescu, cu acuzaţii încă neclarificate de plagiat, precum şi cu beneficii directe din contracte publice. Dorel Banabic, Lazăr Vlăsceanu şi Marian Preda ocupă sau au ocupat funcţii în comisiile înfiinţate de preşedintele Traian Băsescu în ultimii ani, legându-şi activitatea şi numele de cea a preşedintelui României. Dragoş Ciuparu şi Viorel Barbu sunt membri ai PDL sau activează şi au activat în structuri ale Partidului Democrat Liberal.”
Universitatea contrazice PSD
Ulterior acestui comunicat de presă, conducerea Universităţii Bucureşti a menţionat că beneficiarul proiectului de 1,6 milioane de euro este această instituţie de învăţământ superior, nu profesorul Marius Andruh, acesta fiind coordonatorul echipei de cercetare ce va implemente proiectul. „Universitatea din Bucureşti arată că proiectele câştigătoare ale unei finanţări sunt supuse unei metodologii de evaluare foarte riguroase, iar un aspect relevant al metodologiei îl constituie comisia de evaluare a unor asemenea proiecte, formată din experţi interna-ţionali”, arată reprezentanţii univer-sităţii. Şi profesorul Lucian Pintilie, unul dintre membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, a menţionat că grantul său de cercetare a fost obţinut legal. „Acest grant a fost obţinut în urma unei competiţii; evaluarea grantului a fost efectuată de un p.anel de experţi străini; grantul nu este personal, ci este al instituţiei în care lucrez, eu fiind doar director de grant; vor fi plătite circa 50 de persoane, din care 2/3 studenţi la doctorat sau postdoctorat”, arată Lucian Pintilie într-un comunicat de presă.
Ministerul Educaţiei nu a reacţionat în cazul Kovesi
Decizia de plagiat luată în cazul Victor Ponta de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) marchează o premieră. Este pentru prima dată când Consiliul, în formula existentă din 9 februarie 2011, propune retragerea unui titlu de doctor. „Rolul Consiliului este, în primul rând, acela de a analiza tezele de doctorate după ce acestea au fost susţinute. Le putem valida sau le putem respinge. Procentul doctoratelor pe care nu le validăm este în jur de 15%”, ne-a precizat Dragoş Ciuparu, de acum fost membru al CNATDCU. El a ţinut să precizeze că nu există posibilitatea de autosesizare a Consiliului, în cazul unei acuzaţii de plagiat fiind necesară depunerea unei sesizări. În şedinţa de vineri, Consiliul a dorit să analizeze atât cazul Ponta, dar şi cazul Kovesi. „Pentru a ne pronunţa, aveam nevoie de lucrările de doctorat ale celor doi conforme cu originalul. Am făcut cereri pentru a le primi la Ministerul Educaţiei, de la care nu am primit nici un răspuns. În schimb, Universitatea Bucureşti ne-a trimis o lucrare de doctorat conform cu originalul a domnului Ponta, în timp ce Universitatea de Vest Timişoara nu a făcut acest lucru în cazul Kovesi”, a menţionat Dragoş Ciuparu. Cele două cazuri, plus unul în domeniulu istoriei, au fost singurele sesizări primite în mandatul de un an şi patru luni al formulei actuale a Consiliului, care a fost desfiinţată vineri de ministrul Liviu Pop. Consiliul are, potrivit art. 50 alin. (2) din HG 681/2011, abilitatea de a analiza tezele de doctorat: „CNATDCU poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia”.
continuare în pagina 3
Cine sunt membrii Consiliului care a cerut retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta:
Marius Andruh este membru al Academiei Române şi predă la Universitatea din Bucureşti. A studiat, printre altele, la Institut fur Anorganische Chemie der Universitat Gottingen şi la Universite de Paris-Sud. A fost profesor vizitator la Universite de Bordeaux I and Institut Universitaire de France, Universitat Gottingen, Mazaryk University Brno, Universite d’Angers, Universite Pierre et Marie Curie Paris, Universite Louis Pasteur, Strasbourg.
Ionel Haiduc este preşedintele Academiei Române.
Dorel Banadic este membru al Academiei Române şi predă la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. A fost director al Centrului de Cercetare în Tehnologia Deformării Tablelor Metalice, membru al Asociaţiei Europene de Deformarea Materialelor, membru al Comitetului ştiinţific al Asociaţiei Europene de Deformarea Materialelor, membru al Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Deformarea Materialelor, secretar al Asociaţiei Europene de Deformarea Materialelor, vicepreşe-dinte al Asociaţiei Europene de Deformarea Materialelor.
Lucian Pintilie, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. A participat la stagii de lucru interna-ţionale la Institutul Max Planck pentru Fizica Microstructurilor din Halle, Germania; studiul pro-pri-etăţilor fotoelectrice în straturi subţiri feroelectrice, visiting scientist la Institutul pentru Creşteri de Cristale din Berlin, Germania.
Lazăr Vlăsceanu predă la Universitatea din Bucureşti. A obţinut doctoratul în sociologie la Universitatea din Londra.
Viorel Barbu, membru al Academiei Române, predă la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. A fost profesor vizitator la Concordia University, Montreal, Canada, CNR University, Rome, Italy, University of Cincinnati, U.S.A., Scuola Normalle Superiore Pisa, Italy, Bologna University, Italy, Paris VI University, France.
Dragoş Mihael Ciuparu predă la Universitatea „Petrol – Gaze” din Ploieşti, a fost preşe-dinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), a fost membru al comisiei preziden-ţiale pe educaţie condusă de Mircea Miclea. Din 2005 până în 2008, Ciuparu a fost visiting professor la Departamentul de Inginerie Chimică la Yale University.
85 de pagini din lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta, coordonată de Adrian Năstase, au fost copiate din cărţi scrise de alţi autori, a concluzionat CNATDCU.