12.2 C
București
marți, 22 aprilie 2025
AcasăEconomieEconomie internaționalVicepreședintele BCE: Incertitudinea economică depășește nivelul din pandemie

Vicepreședintele BCE: Incertitudinea economică depășește nivelul din pandemie

Vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos, a declarat că nivelul actual de incertitudine economică este mai ridicat decât în timpul pandemiei de Covid-19.

Într-un interviu acordat Sunday Times, oficialul a subliniat că politicile președintelui american Donald Trump generează o incertitudine semnificativă, în special din cauza abordării sale față de multilateralism.

„Trebuie să ținem cont de incertitudinea contextului actual, care este mai mare decât era în perioada pandemiei. Ceea ce vedem este că noua administrație americană nu este foarte deschisă la continuarea multilateralismului, care este despre cooperarea între jurisdicții și găsirea de soluții comune la probleme comune. Aceasta este o schimbare foarte importantă, și o sursă importantă de incertitudine”, a afirmat Guindos.

BCE avertizează asupra riscurilor economice

Mai mulți oficiali ai Băncii Centrale Europene și-au exprimat în ultimele zile îngrijorarea cu privire la efectele unui posibil război comercial.

Președinta instituției, Christine Lagarde, a avertizat că o escaladare a disputelor comerciale privind tarifele ar putea avea un impact negativ asupra economiei globale.

În același timp, Jose Luis Escriva, guvernatorul Băncii Spaniei și membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a subliniat că prognozele economice sunt extrem de volatile.

„Prognozele de inflație și creștere economică sunt supuse unor riscuri majore în ambele direcții, iar această lipsă de predictibilitate face imposibilă realizarea de estimări clare asupra evoluției viitoare a ratelor dobânzilor”, a explicat Escriva.

Potrivit celor mai recente prognoze ale BCE, economia zonei euro ar urma să crească cu doar 0,9% în 2025.

Creșterea salariilor nu stimulează consumul

Deși BCE observă o îmbunătățire a salariilor reale și o reducere a inflației, Guindos susține că acest lucru nu se reflectă în creșterea consumului.

„Salariile reale au crescut, inflația este în scădere, dobânzile scad și condițiile financiare sunt mai bune. Totuși, realitatea este că nu are loc o relansare a consumului. Asta deoarece consumatorii nu reacționează întotdeauna la evoluțiile veniturilor lor disponibile pe termen scurt. Posibilitatea unui război comercial sau a unui conflict geopolitic mai amplu are un impact asupra încrederii consumatorilor”, a precizat vicepreședintele BCE.

Cheltuielile de apărare ar putea avea un impact pozitiv asupra creșterii economice

Întrebat despre intenția guvernelor europene de a majora semnificativ cheltuielile pentru apărare, Guindos a susținut că această măsură este una corectă, dar este prea devreme pentru a evalua efectele sale economice.

„Cu siguranță, asta este o decizie în direcția bună, chiar dacă este mult prea devreme pentru a trage concluzii economice finale”, a spus el.

În opinia sa, aceste cheltuieli ar putea avea un efect pozitiv asupra creșterii economice, în timp ce impactul asupra inflației ar fi unul limitat.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă