Printre victime se numără persoane care au primit bucăți de carton și polistiren, în locul telefoanelor mobile comandate
Polițiștii suceveni au primit un număr tot mai mare de reclamații, privind înșelăciuni legate de comenzi plasate online, pe diverse site-uri, cu livrare prin lockere sau curieri. Printre victime se numără persoane care au primit bucăți de carton și polistiren în locul telefoanelor mobile comandate sau care au primit produse complet diferite de cele promise. Potrivit Inspectoratului de Poliție Suceava, reclamațiile privind fraudele din mediul online sunt frecvente, iar metodele folosite sunt diverse: comanda unui produs online, urmată de primirea unui colet cu obiecte de valoare redusă sau nefuncționale, produse care nu sunt conforme cu cele prezentate pe site și site-uri false care induc în eroare clienții.
Un exemplu recent este cazul unui sucevean care a comandat un telefon mobil pentru 200 de lei, iar la ridicarea coletului a descoperit că, în loc de telefon, se aflau bucăți de carton și polistiren. Un alt caz este cel al unei persoane din comuna Șcheia, care a comandat o dronă pentru copilul său și a primit un roboțel de jucărie de calitate inferioară. Fraudele nu se limitează doar la comenzile de produse fizice. O femeie de 73 de ani a fost înșelată, după ce a comandat un aparat de măsurare a glicemiei de pe un site accesat printr-un anunț pe rețeaua de socializare și a primit un produs neconform.
Mai grav, un bărbat de 52 de ani din Ilișești a fost victima unei escrocherii financiare. Acesta a accesat un link pentru investiții în criptomonede, a fost convins să depună inițial 1.200 lei, apoi 5.000 și 7.000 euro. Când a încercat să-și retragă fondurile, a fost informat că trebuie să plătească o taxă suplimentară de 8.800 dolari.
Pentru a evita astfel de situații, poliția recomandă să nu trimiteți bani în avans, să verificați cu atenție sursa de comercializare și să evitați site-urile fără date de contact complete. De asemenea, trebuie să acordați atenție mesajelor e-mail suspecte și să nu accesați link-uri necunoscute, să nu furnizați date bancare sau de identitate prin telefon sau internet.
În toate cazurile semnalate, au fost deschise dosare penale pentru înșelăciune.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube