13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieVacanțele la ski. Cu cât au crescut prețurile în acest an

Vacanțele la ski. Cu cât au crescut prețurile în acest an

Dacă ți-ai propus ca anul acesta să mergi în vacanță la ski, trebuie să te pregătești să scoți mai mulți bani din buzunar.  Stațiunile de schi din întreaga Europă se luptă cu costuri în creștere pe fondul crizei energetice.

Confruntate cu o creștere a facturilor la electricitate, stațiunile montane măresc prețurile pentru skipass-uri, cazare, restaurante și alte servicii, notează Euronews.com.

Unele centre au fost nevoite să restricționeze orele de deschidere și să țină pârtiile închise.

Se vor scumpi vacanțele la schi în acest sezon?

În contextul în care criza energetică la nivel european a dus la creșterea vertiginoasă a facturilor, proprietarii stațiunilor de schi spun că au trebuit să crească prețurile. Centrele de schi folosesc cantități mari de energie electrică pentru a alimenta tunurile de zăpadă, teleschiurile și barurile de munte.

Unele stațiuni au un consum de energie care este echivalent cu până la 40.000 de gospodării pe an, potrivit unui raport al Telegraph.

Pe măsură ce costurile crescânde ale energiei au afectat pârtiile, stațiunile au mărit prețurile pentru abonamentele la telescaun și alte servicii.

Stațiunile de schi din Italia introduc cele mai mari creșteri de prețuri

Stațiunile montane din nordul Italiei au majorat cel mai mult prețurile pentru a compensa costurile cu energia.

Prețurile pentru abonamentele zilnice, pentru mai multe zile și pentru sezoane au crescut între 6% și 13%, relatează postul de știri SkyTG24.

Stațiunile Bormio și Livigno din nord-vestul regiunii Lombardia au cea mai mare creștere a prețurilor. În Bormio, un abonament de o zi a crescut de la 46 de euro în sezonul trecut la 52 de euro în acest an, în timp ce în Livigno a urcat de la 52 la 59 de euro.

Abonamentul de o zi pentru Dolomiti Superski, care le permite schiorilor accesul la 12 stațiuni diferite din lanțul muntos, va costa 74 de euro în sezonul de vârf, față de 67 de euro anul trecut.

De asemenea, hotelurile și restaurantele au majorat prețurile pentru a acoperi creșterea facturilor la încălzire și lumină.

Austriecii opresc schiatul de noapte

În Austria, unele centre de schi se așteaptă ca costurile legate de energia electrică să se dubleze în acest sezon.

Multe contracte de energie la prețuri reduse expiră la sfârșitul acestui an, iar stațiunile se tem de creșteri uriașe ale prețurilor în 2023.

Stațiunile populare au fost nevoite să mărească costurile biletelor pentru a face față creșterii vertiginoase a facturilor. Dar ele aleg, de asemenea, să deschidă mai târziu sau să închidă complet pârtiile pentru a-și reduce consumul de energie.

Unele programează împrăștierea zăpezii artificiale pentru a coincide cu cele mai scăzute temperaturi. De asemenea, stațiunile reduc capacitatea teleschiurilor și le încetinesc.

În unele stațiuni a fost suspendat schiatul pe timp de noapte pentru a reduce costurile legate de iluminatul instalațiilor și al teleschiurilor.

Pârtiile din Elveția sunt scumpe, dar mențin prețurile la un nivel scăzut chiar dacă inflația e sus

În general, abonamentele de schi din Elveția costă puțin mai mult decât în țările europene vecine.

Dar au încercat să mențină creșterile de prețuri la un nivel cât mai scăzut posibil. Faimoasa stațiune St Moritz nu a crescut deloc prețurile în acest sezon.

În medie, centrele de schi au majorat abonamentele de teleschi cu aproximativ 5 procente.

Zermatt a majorat abonamentele de o zi de la 79 CHF (80 de euro) la 83 CHF (85 de euro), în timp ce Verbier a crescut prețurile cu 3,9%, ajungând la 80 CHF (81,40 de euro).

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...
Ultima oră
Pe aceeași temă