19.9 C
Bucharest
Monday, 25 September 2023
HomePoliticăUrsula Von der Leyen susțin că Moldova face progrese clare pe calea...

Ursula Von der Leyen susțin că Moldova face progrese clare pe calea aderării la UE

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, se află în vizită la Chișinău. Aceasta a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Moldova destinat să o aducă mai aproape de UE, dar și să facă față războiului de la graniță.

Președinta CE a anunțat mai multe “inițiative concrete”, printre care regăsim și un acord între Republica Moldova şi UE prin care tarifele la roaming pentru telefonia mobilă vor scădea începând cu 1 ianuarie 2024.

„Atunci când vom merge în ţările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre, rămase acasă, mai des şi mai ieftin”, a subliniat preşedinta Maia Sandu.

În jur de 50 de lideri europeni, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, se vor întâlni joi la Castelul Mimi, aflat în mijlocul unei podgorii moldoveneşti, într-o demonstraţie de susţinere pentru fosta republică sovietică care a solicitat să adere la Uniunea Europeană după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Guvernul pro-occidental, care a acuzat Rusia că a pus la cale căderea sa la începutul acestui an, spune că intenţionează să folosească summitul pentru a-şi prezenta reformele şi pentru a convinge liderii să deschidă cât mai curând posibil negocierile de aderare la UE, potrivit News.ro.

Zi importantă pentru Moldova

“Mâine, 1 iunie, este o zi importantă pentru Republica Moldova şi pentru prietenii şi partenerii ţării noastre, care vin în Moldova. Mâine vom spune cu mândrie: Bun venit, Europa, la noi acasă!

Întreaga Europă se adună la Bulboaca – un sat frumos din ţara noastră – să discute despre securitate, energie şi despre o Europă mai bine conectată şi mai prosperă.

Este o onoare pentru noi să fim gazda summitului Comunităţii Politice Europene, la care participă 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali ai Uniunii Europene.

Moldova are mulţi prieteni, care sunt alături de noi şi ne susţin în aspiraţia ce uneşte cetăţenii noştri – de a construi o Moldovă europeană acasă. Prezenţa acestor lideri (…) este un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură”, a declarat preşedinta Maia Sandu.

“În această săptămână, Moldova este inima Europei. Este firesc ca cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene să aibă loc aici. Casa dumneavoastră este în Europa. Noi vă susţinem la fiecare pas”, a transmis, la Chişinău, Ursula von der Leyen.

Noul pachet de sprijin al UE pentru Republica Moldova “vă va ajuta să faceţi faţă impactului unui război la uşa dumneavoastră şi vă va aduce mai aproape de UE”, a spus Ursula von der Leyen în conferinţa de presă comună cu preşedinta Maia Sandu.

Pachetul de sprijin cuprinde:

1. Reducerea tarifelor de roaming între UE şi Moldova

2. Oferirea unui nou sprijin economic în valoare de până la 1,6 miliarde de euro

3. Sprijinirea sectorului energetic şi de investiţii în surse regenerabile de energie

4. Creşterea securităţii şi a rezilienţei Republicii Moldova

5. Sprijinirea accelerării progreselor pe calea sa către UE.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Vremea 25 septembrie – Temperaturi de vară la final de septembrie

Astăzi vremea va fi în general frumoasă și caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie în toată țara. Vom avea un cer variabil,...

Vremea 25 septembrie – Temperaturi de vară la final de septembrie

Astăzi vremea va fi în general frumoasă și caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie în toată țara. Vom avea un cer variabil,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies