23 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaUnui emisar chinez i s-a transmis că Franța și UE vor continua...

Unui emisar chinez i s-a transmis că Franța și UE vor continua să sprijine Ucraina „ pe termen lung”

Franța şi Uniunea Europeană(UE) sunt hotărâte să sprijine Ucraina “pe termen lung” şi “în toate domeniile”, a reafirmat Parisul, marţi, unui emisar chinez, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre o soluţionare politică a conflictului ruso-ucrainean, relatează AFP.

Ministerul francez de Externe, prin directorul său general pentru afaceri politice şi de securitate, Frédéric Mondoloni, a subliniat “întreaga responsabilitate a Rusiei în izbucnirea şi continuarea războiului”, în cursul unei întâlniri cu emisarul special chinez Li Hui, însărcinat cu problema ucraineană, potrivit unui comunicat al Parisului.

Potrivit acestui text, Parisul, salutând “reluarea dialogului dintre China şi Ucraina”, a reamintit că Kievul “îşi exercită dreptul de legitimă apărare” şi a insistat că Franţa şi UE sunt “hotărâte să sprijine (Ucraina) pe termen lung, în toate domeniile”.

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre “rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina. El a stat două zile la Kiev şi una în Polonia înainte de a vizita Franţa. Ulterior, diplomatul urmează să se deplaseze în Germania şi Rusia, potrivit agerpres.ro.

Franța și UE vor continua să sprijine Ucraina, este mesajul către un emisar chinez, deși China s-a declarat neutră în acest conflict

Rusia şi China întreţin relaţii strânse. Preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat Moscova în martie, unde a declarat că legăturile bilaterale “intră într-o nouă eră”.

China s-a declarat neutră în conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi a fost criticată pentru că a refuzat să condamne invazia rusă.

Vineri, viceministrul polonez de externe Wojciech Gerwel şi-a “exprimat speranţa că China (…) va condamna agresiunea Rusiei şi va face presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să revină la respectarea principiilor dreptului internaţional”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu noi promisiuni de arme occidentale, şi ţările europene speră că Beijingul îşi va folosi influenţa asupra Moscovei pentru a contribui la încheierea războiului.

Ucraina nu va accepta “nicio propunere care să implice pierderea teritoriilor sale sau îngheţarea conflictului”, a făcut cunoscut miercuri Kievul după ce şeful diplomaţiei sale, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit cu Li Hui.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Vrem ca pensia să reflecte corect contribuţia de o viaţă a fiecărui român

Prezentăm integral mesajul premierului Marcel Ciolacu adresat cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice: ”Astăzi îi sărbătorim pe cei din generaţiile ajunse la vârsta...

Cutremur, duminică dimineața, în Vrancea

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 3:39 în județul Vrancea.Sismul a avut magnitudinea 2,1 și...

Trafic feroviar întrerupt – Patru trenuri au staționat peste noapte

”Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA vă informează că traficul feroviar de călători a fost întrerupt în cursul nopţii pe Magistrala 200,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies