Uniunea Europeană (UE) intenționează să adopte măsuri mai dure împotriva importurilor de produse alimentare care nu respectă reglementările europene, într-o încercare de a-și proteja fermierii, după modelul politicii comerciale aplicate de fostul președinte american Donald Trump, relatează Financial Times.
Executivul european urmează să analizeze, săptămâna viitoare, un set de restricții care ar putea tensiona relațiile comerciale cu partenerii externi. Printre primele produse vizate se află soia boabe din SUA, cultivată cu pesticide interzise în UE, au declarat oficiali citați de publicație.
Oliver Varhelyi, comisarul pentru sănătate și bunăstarea animalelor, a subliniat că există un mesaj clar din partea instituțiilor europene și a fermierilor privind adoptarea unor reguli echitabile pentru toate produsele de pe piață.
„Avem semnale foarte clare de la Parlamentul European, avem semnale foarte clare de la statele membre şi de la fermierii noştri: orice este interzis în UE, ar trebui să fie interzis chiar dacă este vorba de un produs importat”, a declarat Varhelyi luna trecută.
În prezent, Comisia Europeană a rezistat presiunilor venite din partea unor state precum Franța, care solicită aplicarea acelorași standarde produselor importate. Executivul de la Bruxelles a argumentat că aceste măsuri ar putea încălca regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care permit restricții doar pe baza unor dovezi științifice solide.
Pesticidele periculoase și bunăstarea animalelor, în centrul noii strategii
Strategia privind Viziunea pentru Agricultură, coordonată de comisarul pentru Agricultură, Christophe Hansen, include măsuri care ar limita importul produselor tratate cu substanțe interzise în UE.
„Vorbim doar despre cele mai periculoase pesticide şi va exista un studiu de impact pentru protejarea competitivităţii înainte de orice decizie”, a declarat un oficial implicat în acest proiect, menționând că măsurile nu vor afecta importuri esențiale precum cafeaua, mango sau avocado.
Un exemplu este paraquat, un ierbicid interzis în UE din cauza riscurilor asupra sănătății, dar utilizat pe scară largă în SUA pentru culturi precum soia boabe.
Pe lângă restricțiile privind pesticide, Comisia Europeană intenționează să introducă standarde mai stricte privind bunăstarea animalelor în viitoarele acorduri comerciale. Acestea includ cerințe legate de spațiul destinat găinilor ouătoare sau vițeilor și reguli privind igiena adăposturilor.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.