5.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021

Un vicepreședinte PSD vrea anticipate pentru a rezolva criza politică

Organizarea de alegeri anticipate ar fi soluția la actuala criză politică. Acestea este viziunea vicepreședintelui PSD, Gabriel Zetea. Deși moțiunea USR PLUS și AUR nu va duce la scenariul dorit de social-democrați, ea va fi votată de către PSD, mai spune acesta.

„O să încep direct cu concluzia: alegerile anticipate. Clar, actualul Parlament și în urma sondajelor de opinie care au tot fost prezentate în ultima perioadă, dar și având în vedere crizele politice repetate, care au tot avut loc la un nivel de nestăpânit în ultimele luni de zile duc la această concluzie. Nu există foarte multe posibilități de a face alianțe electorale pentru a susține guverne minoritare în Parlamentul României, în actuala sa structură. Așadar e nevoie să ajungem la alegeri anticipate, pentru a da României mai multă stabilitate politică”, a spus Gabriel Zetea, la RFI.

PSD își dorește ca actualul guvern să plece acasă și va vota orice moțiune de cenzură.

„Primul pas ar fi să se voteze o moțiune de cenzură, dar în urma unor înțelegeri anterioare, care ar exista între partide, pentru ca apoi și următoarele propuneri de premieri făcute de președintele Klaus Iohannis să fie căzute la vot. Astăzi nu există această înțelegere între partidele politice. Ceea ce observăm în spațiul public, în schimb, sunt declarațiile liderilor de la USR, care spun că ei își doresc cu orice preț o nouă înțelegere, într-o altă formulă, cu PNL, așadar nu alegeri anticipate. Așadar, votarea acestei moțiuni de cenzură de către PSD nu ar duce la scopul pe care noi ni-l dorim, la alegerile anticipate, dar asta nu înseamnă că dacă moțiunea de cenzură nu va ajunge la vot sau dacă ea va ajunge la vot, noi nu o s-o votăm. O să votăm orice moțiune de cenzură, prin care acest Guvern incompetent (…) trebuie să plece acasă”, a mai transmis liderul PSD.

Moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS-AUR va fi votată de PSD: „Este o decizie luată de către partid, este o decizie asumată de către conducerea partidului, discutată, explicată răspicat, susținută de către parlamentarii PSD, aceea de a vota”, a mai completat Zetea.

PSD este dispus să-și asume „de mâine” guvernarea, „dacă am avea alegeri anticipate și PSD ar avea un scor suficient de puternic pentru a se impune în fața președintelui Klaus Iohannis”, conform aceluiași lider PSD.

La chestiunea dacă PSD ar susține un Guvern minoritar PNL și dacă ar avea ceva de negociat cu liberalii, Gabriel Zetea a răspuns: „PSD nu va vota un Guvern minoritar, nici format din PNL, nici din UDMR, nici cu USR, în nici un fel de combinație, asta nu asigură stabilitate României în perioada următoare (…). Avem nevoie de un Guvern stabil, de o majoritate clară, care să poată să oprească tăvălugul scumpirilor și al sărăcirii populației”.​

Ultima oră
Pe aceeași temă