27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiUn fost primar a fost achitat după ce primise o pedeapsă cu...

Un fost primar a fost achitat după ce primise o pedeapsă cu închisoarea de 8 ani. Cum a fost posibil

 Magistrații Curții de Apel București au desființat în integralitate sentința penală emisă de Tribunalul București, potrivit căreia Adrian Mladin fusese condamnat la 8 ani de închisoare, pentru că ar fi primit mită peste un milion de euro de la un om de afaceri pentru a-i acorda contracte pe bani publici.

Rejudecând, magistrații Curții de Apel București au constatat că legea penală mai favorabilă inculpaților este legea veche. Astfel, s-a decis achitarea lui Adrian Mladin pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

De asemenea, a fost achitat și pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, fals în declarații.

Adrian Mladin a fost reținut în acest dosar în perioada 14 – 15 iunie 2016, apoi arestat preventiv în perioada 16 iunie 2016 – 12 octombrie 2017, ultima perioadă de arestare preventivă suprapunându-se peste privarea de libertate în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.216/14.07.2016 emis de Curtea de Apel București – Secția a II-a Penală.

Magistrații Curții de Apel București au înlăturat și dispozițiile privind confiscarea specială și restabilirea situației anterioare, precum și pe cele care contravin soluțiilor dispuse, ridicând măsura asigurătorie instituită asupra unui imobil și două terenuri situate în comuna Jilava.

În același dosar, a fost anulată și pedeapsa de 4 ani de închisoare pentru omul de afaceri Marian Constantin, acuzat de dare de mită, spălare a banilor. El a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Decizia Curții de Apel București este definitivă.

Potrivit DNA, după ce a câștigat alegerile locale și a devenit primar al comunei Jilava, județul Ilfov, începând din vara anului 2008, Adrian Mladin a fost acuzat că a instituit un „regim de control” al tranzacțiilor din domeniul imobiliar, cu scopul de a obține foloase necuvenite. „Concret, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Mladin Adrian, în calitate de primar al comunei Jilava și implicit de președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Fondului Funciar Jilava, prin instituirea unui regim „autoritar” (context folosit pentru a pune presiune pe „victimele” – dezvoltatori imobiliari, pe care le identifica și cărora le cerea mită), în repetate rânduri iar în unele situații și cu complicitatea inculpatului Constantin Marian, a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de primirea unor sume de bani sau a altor foloase necuvenite”, arăta, la momentul trimiterii în judecată, DNA.

În acest fel, spuneau procurorii, Mladin ar fi pretins și primit, de la un antreprenor în domeniul construcțiilor care-și desfășura activitatea pe raza comunei Jilava, suma de 100.000 euro (din care 50.000 euro în biroul edilului) și contravaloarea unui apartament de trei camere (65.000 euro). La cererea inculpatului Mladin Adrian, remiterea celor 65.000 euro ar fi fost disimulată prin intermediul a două contracte succesive de vânzare – cumpărare fictive având ca obiect apartamentul respectiv.

„În ambele cazuri, inculpatul a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu (eliberarea unor documente – certificate fiscale, procese verbale de recepție a lucrărilor, etc.) de primirea mitei, invocând inclusiv posibilitatea blocării activității antreprenoriale derulate de omul de afaceri”, potrivit DNA

Acționând în aceeași modalitate, Adrian Mladin a fost acuzat că pretins și a primit de la un alt om de afaceri 327.000 euro și 1.975.060 lei (în mai multe tranșe), trei terenuri amplasate pe raza comunei Jilava, două în suprafață de 5.000 mp ( cu valoarea declarată de 106.318 lei, respectiv 102.500 lei) iar cel de-al treilea în suprafață de 69.159 mp (cu valoarea declarată de 453.640 lei). Remiterea acestor bunuri imobile a fost disimulată, și la solicitarea edilului, prin intermediul unor tranzacții notariale fictive, în final acestea ajungând la Marian Constantin (om de afaceri a cărui firmă derula afaceri cu Primăria Jilava) sau la firme agreate de inculpatul Adrian Mladin.

Cuantumul total al sumelor de bani și al celorlalte foloase necuvenite primite de Adrian Mladin se ridicau, potrivit procurorilor anticorupție, la suma de 1.090.500 euro.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă