15.6 C
București
vineri, 9 iunie 2023
AcasăInternaționalUn hacker a spart bazele poliției din Shanghai - A furat informații...

Un hacker a spart bazele poliției din Shanghai – A furat informații personale de la un miliard de cetățeni chinezi

Un hacker a pretins că a obținut de la poliția din Shanghai o sumedenie de informații personale despre un miliard de cetățeni chinezi, ceea ce, potrivit experților în tehnologie, dacă este adevărat, ar fi una dintre cele mai mari furtur de date din istorie.

Utilizatorul anonim de internet, identificat drept „ChinaDan”, a postat săptămâna trecută pe forumul de hackeri Breach Forums, oferindu-se să vândă cei peste 23 de terabytes (TB) de date pentru 10 bitcoin, echivalentul a aproximativ 200.000 de dolari, scrie Reuters.

„În 2022, baza de date a Poliției Naționale din Shanghai (SHGA) a fost spartă. Această bază de date conține multe TB de date și informații despre miliarde de cetățeni chinezi”, se arată în postare.

„Bazele de date conțin informații despre 1 Miliard de rezidenți cetățeni chinezi și câteva miliarde de dosare de caz, inclusiv: nume, adresă, loc de naștere, număr național de identificare, număr de telefon mobil, toate detaliile infracțiunilor/cazurilor.”

Reuters nu a putut verifica autenticitatea postării.

Guvernul și departamentul de poliție din Shanghai nu au răspuns luni la solicitările de comentarii.

De asemenea, Reuters nu a reușit să ia legătura cu hackerul autoproclamat, ChinaDan, dar postarea a fost discutată pe scară largă pe platformele de socializare Weibo și WeChat din China în weekend, mulți utilizatori fiind îngrijorați că ar putea fi reală.

Hashtag-ul „scurgere de date” a fost blocat pe Weibo până duminică după-amiază.

Kendra Schaefer, șefa departamentului de cercetare în domeniul politicilor tehnologice de la firma de consultanță Trivium China, cu sediul la Beijing, a scris într-o postare pe Twitter că este „greu să separăm adevărul de zvonuri”.

În cazul în care materialul pe care hackerul a pretins că îl are, provine de la Ministerul Securității Publice, ar fi foarte grav din „mai multe motive”, a spus Schaefer.

Zhao Changpeng, directorul general al Binance, a declarat luni că bursa de criptomonede a intensificat procesele de verificare a utilizatorilor după ce serviciile de informații privind amenințările bursiere au detectat vânzarea de înregistrări aparținând unui miliard de locuitori ai unei țări asiatice pe dark web.

El a declarat pe Twitter că scurgerea de informații ar fi putut avea loc din cauza „unui bug în implementarea Elastic Search de către o agenție (guvernamentală)”, fără a preciza dacă se referă la cazul poliției din Shanghai. El nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii suplimentare.

Afirmația privind o piraterie informatică vine în contextul în care China a promis să îmbunătățească protecția confidențialității datelor online ale utilizatorilor, dând instrucțiuni giganților săi din domeniul tehnologiei să asigure o stocare mai sigură după plângerile publice privind gestionarea și utilizarea necorespunzătoare.

Anul trecut, China a adoptat noi legi care să reglementeze modul în care trebuie gestionate informațiile și datele personale generate în interiorul granițelor sale.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă