12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiUn general care a luptat în Irak va conduce Armata Română

Un general care a luptat în Irak va conduce Armata Română

Potrivit Legii de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, militarul cu cel mai înalt rang din România este șeful Statului Major al Apărării.

Mai precis, potrivit Legii 346/2006, “şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.

În România, ultimul șef al SMAp a fost generalul Nicolae Ciucă, un apropiat al președintelui Iohannis, dar postul de șef al SMAp a devenit vacant în momentul în care Nicolae Ciucă a fost trecut în rezervă și a primit funcția de ministru al Apărării Naționale în guvernul condus de Ludovic Orban. Dacă nu era numit ministru al Apărării, mandatul lui Nicolae Ciucă în fruntea Statului Major, care a început în anul 2015, ar fi expirat, oricum, la data de 31 decembrie 2019, întrucât un ofițer poate deține funcția de șef al SMAp timp de cel mult cinci ani.

Acesta este contextul în care președintele Klaus Iohannis a convocat prima ședință a CSAT din noul său mandat pentru data de miercuri, 27 noiembrie. Ședința ar urma să înceapă la ora 16 la Palatul Cotroceni.

“Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

Obiectivele României la Reuniunea aniversară a șefilor de stat și de guvern din NATO (Londra, 03-04 decembrie 2019);
Planul de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2020;
Propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, pe anul 2019;
Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2020;
Avizarea numirii în funcția de Șef al Statului Major al Apărării.
În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”, a anunțat un comunicat al Președinției României.

Propus de ministru, avansat de președinte

Pentru a îndeplini condițiile legale în vederea numirii unui nou șef al SMAp, la data de 14 august 2019, președintele Klaus Iohannis l-a avansat pe generalul maior (cu două stele) Daniel Petrescu la gradul de general locotenent (cu trei stele).

Conform procedurii, din momentul în care a fost avansat în gradul de general cu trei stele, generalul Petrescu a putut fi avansat în funcția de locțiitor al șefului SMAp, funcție pe care o deține în acest moment.

De pe funcția de locțiitor, generalul Petrescu poate fi promovat în funcția de șef al SMAp, iar avizul CSAT, așteptat astăzi, este una dintre etapele necesare în acest proces de nominalizare.

Daniel Petrescu este ofițer de infanterie și a absolvit, ca șef de promoție, Universitatea Națională de Apărare din București, precum și Colegiul Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare din Washington, unde a urmat un master în “Strategie de securitate națională”.

Înainte să fie locțiitor al șefului SMAp, generalul Daniel Petrescu a avut funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), în care fusese numit acum doi ani. MND-SE este cea mai importantă structură permanentă a Alianței Atlantice din România, având rangul unui comandament militar internațional NATO. În cadrul acestuia, la București lucrează militari români și din alte 15 țări aliate.

Anterior, Daniel Petrescu a participat la misiuni internaționale în Angola, Afganistan, Kosovo, Bosnia, Albania și Irak, a comandat Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni” din București (ianuarie 2004 – octombrie 2008), a fost reprezentant militar al șefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, cu sediul la Norfolk (Virginia, SUA) (2013 – 2016) și a condus Brigada 2 Infanterie “Rovine” (august 2016 – august 2017), această mare unitate transformându-se în Brigada Multinațională Sud-Est.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Congres Forța Dreptei: Ludovic Orban este ales președinte

Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, preşedintele Forţa Dreptei, la primul Congres al formaţiunii, potrivit agerpres.ro. Orban a obţinut 1.203 voturi favorabile, conform unui comunicat...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...
Ultima oră
Pe aceeași temă