22.3 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeInternaționalUn disident din Belarus al regimului Lukașenko a fost arestat preventiv de...

Un disident din Belarus al regimului Lukașenko a fost arestat preventiv de autorități

Andrei Dmitriev, un disident din Belarus al regimului Lukașenko, în vârstă de 41 de ani, a fost arestat de autorități în cursul unei operaţiuni desfăşurate în oraşul Minsk.

Autorităţile din Belarus nu au făcut niciun comentariu pe această temă, iar motivul arestării nu se cunoaşte, potrivit epicnews.ro.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a obţinut un nou mandat în scrutinul din 2020, dar opoziţia, condusă de Svetlana Tihanovskaia, a denunţat fraude electorale majore.

În Belarus au avut loc proteste masive în 2020. Andrei Dmitriev s-a clasat pe locul al patrulea în scrutinul prezidenţial din 2020.

Deturnarea avionului Ryanair: Prietena jurnalistului belarus, Roman Protasevici, condamnată la 6 ani de închisoare

Un tribunal belarus a condamnat-o vineri la șase ani de închisoare pe iubita rusă a opozantului Roman Protasevici, la un an de când au fost arestați după ce avionul Ryanair cu care călătoreau a fost interceptat de un avion de vânătoare și forțat să aterizeze la Minsk, notează Euronews.

La finalul unui proces desfășurat cu ușile închise la Grodno, în vestul Belarusului, Sofia Sapega, a fost „închisă pentru șase ani într-o închisoare corecțională generală”, a precizat Curtea Supremă din Belarus într-un comunicat.

Ea a fost condamnată pentru „incitare la ură socială” și colectare ilegală de date personale, printre alte acuzații, a precizat instanța.

Sapega, în vârstă de 24 de ani, și Protasevici, în vârstă de 27 de ani, au fost arestați în mai 2021 la Minsk, după ce zborul lor de la Atena la Vilnius a fost deviat de un avion de vânătoare MiG-29 belarus.

După ce aterizarea forțată a provocat un protest public și o condamnare din partea comunității internaționale, Belarus a susținut că a interceptat avionul după ce a primit o „amenințare cu bombă”, însă o anchetă a unei agenții ONU a concluzionat că aceasta a fost „deliberat falsă”.

După arestarea lor, atât Protasevici, care trăia în Europa din 2019, cât și Sapega au apărut în videoclipuri în care susțineau că au „mărturisit” presupusele crime împotriva guvernului lui Alexander Lukașenko, președintele contestat al Belarusului. Susținătorii celor doi au spus că mărturisirile au fost forțate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:01:07

VIDEO: Rusia a declanșat cel mai mare atac cu drone duminică, de Ziua Kievului

Rusia a declanșat valuri de lovituri aeriene asupra Kievului în timpul nopții, iar oficialii au declarat că pare a fi cel mai mare atac...
00:01:07

VIDEO: Rusia a declanșat cel mai mare atac cu drone duminică, de Ziua Kievului

Rusia a declanșat valuri de lovituri aeriene asupra Kievului în timpul nopții, iar oficialii au declarat că pare a fi cel mai mare atac...
00:00:47

VIDEO: Papa Francisc, prezent la slujba de Rusalii

Papa Francisc a prezidat duminică (28 mai) slujba care marchează Rusaliile, după o criză de febră care l-a obligat să renunțe la întâlnirile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă