28.2 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeArt & DesignUn bol chinezesc s-a vândut cu peste 25 de milioane de dolari...

Un bol chinezesc s-a vândut cu peste 25 de milioane de dolari la licitație


Un bol delicat din porțelan, cu un diametru sub 10 cm, a fost vândut cu peste 25 de milioane de dolari, potrivit CNN.

Descrisă de casa de licitații Sotheby’s ca fiind “extrem de importantă”, această piesă din antichitate provine dintr-un grup rar de ceramică decorată în atelierele imperiale din Beijing în secolul al XVIII-lea.

Bolul a fost produs în timpul împăratului Yongzheng, care a condus China între 1722 și 1735 (deși smalțul a fost probabil pictat la scurt timp după moartea sa). Acesta face parte dintr-o tradiție cunoscută sub numele de “falangcai” sau “culori străine”, un nume dat porțelanului provenit din cuptoarele imperiale din Jingdezhen, dar emailat de artizani din Orașul Interzis din Beijing.

Ajuns sâmbătă la 198,2 milioane de dolari din Hong Kong (25,3 milioane de dolari), bolul înfățișează două rândunele, un cais înflorit și o salcie. De asemenea, designul prezintă un fragment dintr-un poem despre care se crede că a fost comandat de predecesorul dinastiei Ming al lui Yongzheng, împăratul Wanli.

În catalogul licitației, expertul în ceramică Regina Krahl a declarat că desenele cu păsări și flori erau populare în perioada Yongzheng. De asemenea, ea a descris bolul ca făcând parte dintr-un mic grup de obiecte care reprezintă “apogeul picturii pe porțelan, o măiestrie care nu a fost niciodată depășită”.

“Piesele pictate cu motive naturale atât de rare și rafinate, așa cum se vede aici, ‘înfășurate’ în jurul vasului ca un sul de mână derulat, au fost realizate la Beijing pentru o perioadă foarte scurtă”, a scris ea, adăugând că majoritatea exemplarelor rămase se află în prezent la Muzeul Palatului din Taiwan.

Făcând cândva parte dintr-o pereche, acest obiect a fost înregistrat pentru prima dată într-o colecție adunată de căpitanul Charles Oswald Liddell, comerciant maritim din Shanghai, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cele două boluri au fost împărțite în 1929, când au fost vândute fiecare pentru 150 de lire sterline (ceea ce înseamnă puțin peste 7.600 de lire sterline, sau 9.400 de dolari, în banii de astăzi). “Geamănul” bolului se află în prezent la British Museum din Londra, a precizat Sotheby’s.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Alertă în Galați, după o bubuitură puternică raportată în această dimineață

Mai multe echipaje de la ISU, IPJ, Jandarmerie, Armată, Poliţia de Frontieră fac căutări, în această dimineaţă, în cartierul Dimitrie Cantemir, aflat la marginea...

Invazie de vipere în țară – Doi bărbați mușcați au fost la un pas de moarte – Harta ROȘIE a viperelor

Medicii de la spitalul Sfântul Spiridon din Iași au tratat doi bărbați care au fost mușcați de vipere. Una dintre victime este din...

Medicul vinovat de moartea gravidei de la Botoșani și-a mutat averea pe ascuns

Tranzacția a fost făcută la aproximativ trei săptămâni de la momentul în care medicul ginecolog a fost declarat suspect în dosarul deschis după...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies