Duminică, la un an de la moartea principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, susținătorii săi vor organiza evenimente comemorative în întreaga lume, în ciuda riscului de represalii din partea autorităților ruse, informează AFP.
Moartea lui Alexei Navalnîi a lăsat opoziția rusă într-o stare de slăbiciune fără precedent, fiind afectată de exilul liderilor săi și de luptele interne.
În timp ce majoritatea colaboratorilor săi au părăsit Rusia, aceștia încearcă să mențină vie lupta împotriva regimului condus de Vladimir Putin, într-un climat în care orice formă de critică este aspru pedepsită.
Conform declarațiilor lui Leonid Volkov, fostul colaborator apropiat al lui Navalnîi, omagiile vor lua diverse forme:
„Susținătorii lui Alexei vor organiza evenimente comemorative în întreaga lume. În unele locuri, vor avea loc mitinguri sau marșuri, în altele, proiecții ale unui documentar dedicat lui. În alte locuri vor fi simple ceremonii,” a declarat Volkov pe Telegram.
La Berlin, unde trăiește o parte semnificativă a diasporei opoziției ruse, Iulia Navalnaia, văduva opozantului, va participa la un eveniment dedicat memoriei acestuia.
Volkov a încurajat oamenii să participe la ceremonii, menționând orele de deschidere ale cimitirului Borissovskoie din Moscova, unde este înmormântat Navalnîi:
Oriunde v-ați afla, în Rusia sau în străinătate, sperăm foarte mult că vă veți întâlni cu oameni care gândesc la fel pe 16 februarie.
Avertismente și amenințări pentru susținători
Canalele pro-Kremlin au transmis avertismente clare celor care intenționează să participe la comemorări.
„Le dăm un scurt sfat celor care intenționează să meargă acolo, dar nu sunt încă siguri: nu mergeți!”, a transmis jurnalistul Dmitri Smirnov, apropiat de Kremlin, împreună cu alte canale Telegram.
Mesajul a fost însoțit de o fotografie care indică prezența camerelor de supraveghere la porțile cimitirului, sugerând că vizitatorii vor fi monitorizați.
Moartea lui Navalnîi rămâne neclară
Alexei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani, pe 16 februarie 2024, într-o colonie penală din regiunea arctică. Potrivit autorităților ruse, decesul ar fi survenit în timp ce se plimba în curtea închisorii.
Navalnîi fusese arestat în ianuarie 2021, imediat după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde se recuperase în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok. Opozantul a acuzat direct Kremlinul pentru această tentativă de asasinat, însă autoritățile ruse au respins categoric acuzațiile.
În decembrie 2023, el a fost transferat într-o colonie penală izolată din Cercul Polar Arctic, unde executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru presupuse activități extremiste.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.