40.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăEconomieUE investește aproape 3 miliarde EUR din veniturile provenite din comercializarea certificatelor...

UE investește aproape 3 miliarde EUR din veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii pentru sisteme energetice mai curate în zece țări ale UE

UE investește aproape 3 miliarde EUR din veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii pentru sisteme energetice mai curate în zece țări ale UE, prin intermediul Fondului pentru modernizare.

Uniunea Europeană a plătit astăzi, 24 iunie, 2,967 miliarde EUR prin intermediul Fondului pentru modernizare în vederea sprijinirii a 39 de proiecte energetice în zece state membre ale UE. Aceste investiții vor permite modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei și transporturilor și îmbunătățirea eficienței energetice.

Statele membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt Bulgaria (65,2 milioane EUR), Croația (52 de milioane EUR), Cehia (835,2 milioane EUR), Estonia (24,1 milioane EUR), Ungaria (76,8 milioane EUR), Letonia (26,8 milioane EUR), Lituania (59 de milioane EUR), Polonia (697,5 milioane EUR), România (1,095 miliarde EUR) și Slovacia (35 de milioane EUR). Proiectele sprijinite astăzi se axează pe producerea de energie electrică din surse regenerabile, pe utilizarea și instalarea de surse de energie regenerabile, pe modernizarea rețelelor energetice și pe eficiența energetică.

Această plată, finanțată din veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), este cea mai mare plată efectuată până în prezent prin intermediul Fondului pentru modernizare, cheltuielile totale ridicându-se la 12,65 miliarde EUR începând din ianuarie 2021. Aceste investiții ajută statele membre să își atingă obiectivele în materie de climă și de energie și contribuie la obiectivul pe termen lung al UE de realizare a neutralității climatice până în 2050.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă