20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiUE extinde lista neagră a ţărilor cu risc de finanţare a terorismului...

UE extinde lista neagră a ţărilor cu risc de finanţare a terorismului şi spălare de bani

Lista cuprinde în prezent Afganistanul, Arabia Saudită, Bahamas Botswana, Coreea de Nord, Etiopia, Ghana, Irakul, Iranul, Libia, Nigeria, Pakistanul, Panama, Samoa, Siria, Sri Lanka, Trinidad Tobago, Tunisia, Yemenul şi patru teritorii ale SUA – Samoa Americană, Insulele Virgine Americane, Puerto Rico şi Guam. Au fost eliminate Bosnia Herţegovina, Guyana, Laos, Uganda şi Vanuatu.

Decizia a fost luată în contextul mai multor scandaluri recente în care au fost implicate bănci din Uniunea Europeană. Mai multe state membre au criticat însă măsura, care le-ar putea afecta relaţiile economice cu Arabia Saudită.

Biroul de presă al guvernului de la Riyadh nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta anunţul. Panama a susţinut că nu ar trebui să figureze pe listă, deoarece a adoptat recent reglementări mai restrictive împotriva spălării de bani.

Pe lângă impactul asupra reputaţiei statelor vizate, includerea pe lista neagră complică relaţiile cu UE. Băncile europene trebuie să efectueze verificări suplimentare ale plăţilor entităţilor din ţările respective.

Statele Membre ale Uniunii Europene au la dispoziţie o lună, cu posibilitatea prelungirii termenului la două luni, pentru susţinerea listei. Aceasta poate fi respinsă cu o majoritate calificată.

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, care a propus lista, a declarat într-o conferinţă de presă că nu se aşteaptă la un blocaj din partea membrilor UE. Ea a apreciat că este necesară o acţiune urgentă, deoarece “riscurile se propagă ca un incendiu în sectorul bancar”. Ea a dat asigurări că Comisia Europeană va continua să monitorizeze şi alte jurisdicţii.

Reuters arată că criteriile folosite la alcătuirea listei negre includ sancţiuni minore împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului, cooperarea insuficientă cu UE şi lipsa de transparenţă privind beneficiarii reali ai companiilor şi trusturilor. Cinci dintre statele şi teritoriile de pe lista neagră – Samoa, Trinidad Tobago, Samoa Americană, Insulele Virgine Americane şi Guam – sunt considerate de Uniunea Europeană şi paradisuri fiscale.

Criticile la adresa listei se referă la neincluderea unor ţări implicate în scandaluri de spălare de bani în Europa. Europarlamentarul Sven Giegold, membru al comitetului Parlamentului European privind infracţiunile financiare, a arătat că “încă mai lipsesc unele din cele mai mari spălătorii de bani negri. Printre acestea se numără Rusia, City-ul (centrul financiar – n. red) londonez şi Azerbaidjanul.

Săptămâna viitoare urmează să fie actualizată şi lista neagră corespunzătoare a Grupului de Acţiune Financiară (Financial Action Task Force, FATF), organism internaţional care are în prezent în vedere doar 12 jurisdicţii, printre care nu se numără Arabia Saudită, Panama şi teritoriile americane.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă