35.4 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăȘtirile zileiUE cere Chinei să o elibereze pe jurnalista care a filmat carantina...

UE cere Chinei să o elibereze pe jurnalista care a filmat carantina din Wuhan

UE cere Chinei să o elibereze pe jurnalista Zhang Zhan, cea care a filmat introducerea carantinei în orașul Wuhan, acum doi ani. Zhang Zhan ar fi fost închisă de către autoritățile chineze din cauza acestei filmări din orașul unde izbucnit epidemia de Covid-19.

În vârstă de 38 de ani, Zhang Zhan se află în greva foamei după ce a fost condamnată la sfârşitul lui 2020 la patru ani de închisoare pentru „provocarea de tulburări ale ordinii publice”, un motiv invocat frecvent în China împotriva opozanţilor politici, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ea este grav slăbită şi „riscă să moară în curând”, a avertizat fratele său, Zhang Ju, la începutul lunii noiembrie.

UE cere Chinei clemență pentru ziaristă


„Starea de sănătate a lui Zhang Zhan se deteriorează rapid, în contextul în care rămâne încarcerată. Ea suferă, printre altele, de malnutriţie severă”, şi-a exprimat marţi regretul Nabila Massrali, purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„UE cere insistent Chinei să ia toate măsurile necesare pentru ca Zhang Zhan să primească de urgenţă un tratament medical adecvat şi să aibă acces la rude şi la avocaţii aleşi de ea”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, într-o declaraţie postată pe contul său de Twitter.

„UE cere Chinei să-şi respecte obligaţiile internaţionale în materie de drepturi ale omului şi să o elibereze imediat şi necondiţionat pe Zhang Zhan”, a mai scris ea.

Condamnată pentru un reportaj despre Covid


Această avocată din Shanghai a fost închisă la 15 mai 2020 şi condamnată la 28 decembrie 2020 la patru ani de închisoare pentru un reportaj despre pandemia de COVID-19 la Wuhan, în centrul Chinei, a reamintit purtătoarea de cuvânt.

În februarie 2020, Zhang Zhan s-a deplasat la Wuhan pentru a relata despre situaţia de la faţa locului, la câteva zile după introducerea carantinei în metropola de 11 milioane de locuitori. Imaginile sale cu pacienţi imobilizaţi la pat pe un culoar de spital supraaglomerat au oferit o privire rară asupra condiţiilor sanitare din oraş, afectat de coronavirus.

Apelul UE de marţi „survine după cereri repetate – dar încă fără răspuns – adresate autorităţilor chineze în legătură cu situaţia lui Zhang Zhan”, a subliniat Nabila Massrali.

Jurnalista chineză s-a numărat printre câştigătorii premiilor Reporteri fără Frontiere (RSF) pentru libertatea presei pe anul 2021, anunţate recent de această organizaţie internaţională. Ea a fost recompensată la categoria „curaj”.

Emanuel Neacsu
Emanuel Neacsu
Am scris pentru prima dată în presă la Ziarul Cotidianul, în 1996. Am fost șef pe secția politic la Gardianul. Am venit la România Liberă în 2007 și am lucrat un an la ediția online. Mi-am continuat cariera ca redactor Digi 24 (5 ani) și am revenit la România Liberă ca editor pe secția politic.
Cele mai citite

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...

Apartamente de vanzare Bucuresti

ANG Luxury Properties are în portofoliu peste 500 de oferte de apartamente de vânzare în București, în valoare de peste 330 de milioane de...

ASF anunță stabilizarea pieței RCA după dispariția City Insurance

Piața RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reușit să depășească efectele dispariției City Insurance S.A., fostul lider din domeniu, anunță Autoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă