13.5 C
București
miercuri, 7 iunie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina a lovit poziții rusești din orașul Melitopol în ceea ce ar...

Ucraina a lovit poziții rusești din orașul Melitopol în ceea ce ar putea fi începutul unei contraofensive

Ucraina a lovit miercuri un depozit și a întrerupt alimentarea cu energie electrică în orașul Melitopol, ocupat de ruși, aflat în spatele liniei frontului, în ceea ce ar putea fi începutul unei contraofensive a Kievului împotriva forțelor rusești, epuizate de o ofensivă de iarnă eșuată, potrivit astazi.ro.

Locuitorii din Melitopol au fost treziţi de „explozii puternice în nordul oraşului” la primele ore ale dimineţii de miercuri, a anunţat site-ul local ucrainean. Potrivit sursei, au fost în jur de 10 lovituri, iar oamenii au relatat că au văzut o „strălucire” în apropierea unui aerodrom local.

„Ocupanţii nu mai neagă faptul că acestea sunt lovituri ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi nu ale propriei lor apărări aeriene”, menţionează sursa. De asemenea, primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, aflat în afara oraşului, a confirmat că au avut loc explozii şi a declarat că districtele de nord şi de vest ale oraşului au rămas fără electricitate. Nu au fost raportate victime, potrivit bursa.ro.

Ucraina a început să lovească la Melitopol, cel mai probabil pentru începutul unei contraofensive ce vizează și acest centru logistic feroviar pentru forţele ruseşti din sudul Ucrainei

Mai mult, un depou de cale ferată a fost distrus şi că a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică a oraşului şi a satelor din apropiere. Melitopol, cu o populaţie de aproximativ 150.000 de locuitori înainte de război, este un centru logistic feroviar pentru forţele ruseşti din sudul Ucrainei şi face parte din puntea terestră ce leagă Rusia de peninsula ocupată Crimeea.

Nu au existat informaţii publice cu privire la armele pe care Ucraina le-ar fi putut folosi pentru acest atac. Oraşul se află la limita îndepărtată a razei de acţiune a rachetelor HIMARS ale Ucrainei, dar se află în raza de acţiune a unor arme mai noi ce urmau să fie desfăşurate, inclusiv bombe JDAM ce pot fi lansate din aer şi muniţii GLSDB lansate de la sol, muniţii promise de Statele Unite. Rusia a declarat că a doborât ieri un GLSDB, fiind pentru prima dată când a raportat că a făcut acest lucru.

Atacurile au loc în timp ce Kievul a sugerat că ar putea organiza în curând un contraatac împotriva forţelor ruseşti, care nu au reuşit să obţină victorii importante într-o ofensivă de luni de zile în timpul căreia au avut loc cele mai sângeroase lupte din acest război. Melitopol se află, de asemenea, la sud de centrala nucleară Zaporojie, situată pe malul sudic, controlat de Rusia, al unui rezervor uriaş de apă ce serveşte drept linie de front. Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, care a cerut o zonă de siguranţă în jurul centralei, a ajuns astăzi la uzină după ce s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, pe malul controlat de ucraineni.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Românii au tendința de a fi reticenți la riscuri financiare și le lipsește educația și cultura financiară

Românii au o cultură scăzută pentru investiții pe piața de capital și sunt reticenți la riscuri financiare. În general, în România, piața bursieră nu...

Un nou cutremur a avut loc în județul Arad la doar 30 de minute de primul

Un nou cutremur, cu magnitudinea 3,2 pe Richter, s-a produs marţi seara, la ora locală 21:04, în Crişana, judeţul Arad, la aproximativ o jumătate...

Prețul grâului și al porumbului a crescut după distrugerea barajului din Ucraina

Prețul grâului și al porumbului a crescut marți dimineață, după ce distrugerea barajului din Ucraina a stârnit îngrijorare cu privire la aprovizionarea cu alimente...
Ultima oră
Pe aceeași temă