40 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalUciderea reginei Elisabeta a II-a. FBI dezvăluie detalii dintr-un dosar din 1983

Uciderea reginei Elisabeta a II-a. FBI dezvăluie detalii dintr-un dosar din 1983

Un dosar al FBI dezvăluie un complot din 1983 pentru uciderea reginei Elisabeta a II-a în timpul vizitei în SUA, notează CNN.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a confruntat cu o potențială amenințare de asasinat în urmă cu 40 de ani, înaintea unei călătorii în Statele Unite, potrivit unor documente publicate recent de Biroul Federal de Investigații.

Biroul Federal de Investigații (FBI) a publicat o serie de dosare referitoare la călătoriile reginei în SUA, după decesul acesteia anul trecut.

Dosarele acoperă pregătirile pentru mai multe călătorii pe care regretata regină le-a făcut în SUA, inclusiv un turneu oficial pe Coasta de Vest împreună cu soțul ei, Prințul Philip, în 1983.

Unul dintre documente pare să detalieze un pont primit cu aproximativ o lună înainte de acea vizită, de la poliția din San Francisco, cu privire la un apel telefonic de la „un bărbat care susținea că fiica sa a fost ucisă în Irlanda de Nord de un glonț orb”.

„Avea de gând să încerce să-i facă rău Reginei Elizabeth şi ar fi făcut acest lucru fie aruncând un obiect de pe podul Golden Gate asupra iahtului regal Britannia când acesta ar fi trecut pe sub el, fie ar fi încercat să o ucidă pe Regina Elizabeth când aceasta ar fi vizitat Parcul Naţional Yosemite”, se arată în document.

Ca răspuns la această ameninţare, Secret Service plănuise să „închidă pasarelele de pe podul Golden Gate în momentul în care iahtul se va apropia”. Nu este clar ce măsuri au fost luate la Yosemite, dar vizita a avut loc. FBI nu a publicat niciun detaliu despre eventuale arestări.

Dosarele ilustrează vigilența FBI față de posibilele amenințări la adresa monarhului britanic aflat în vizită, colaborarea cu serviciile secrete americane și preocupările legate de Armata Republicană Irlandeză (IRA) și de simpatizanții acesteia în timpul vizitelor regale.

Vărul reginei, Louis Mountbatten, a fost asasinat de IRA în 1979, cu ajutorul unei bombe plasate în barca sa de pescuit. Alte trei persoane au murit în aceeași explozie, inclusiv doi copii.

Multe dintre călătoriile reginei în SUA au avut loc în timpul tulburărilor din Irlanda de Nord, iar documentele dezvăluie că FBI-ul a fost atent monitorizat în timp ce se pregătea pentru vizitele regale de-a lungul anilor.

Înainte de o vizită privată în Kentucky, în 1989, un document notează că, deși FBI nu avea cunoștință de nicio amenințare specifică la adresa reginei, „posibilitatea unor amenințări împotriva monarhiei britanice este mereu prezentă din partea Armatei Republicane Irlandeze (IRA)”.

În aceleași dosare, privind o pregătirea pentru o vizită de stat a reginei din 1991, se arată îngrijorarea cu privire la grupurile irlandeze care au organizat proteste, inclusiv un meci de baseball la care monarhul urma să participe și un eveniment la Casa Albă.

Un alt document din dosar, datat iulie 1976, menționează o ocazie în care Regina a călătorit înapoi peste Atlantic pentru a marca Bicentenarul Independenței de stat a Statelor Unite ale Americii, cu opriri în Philadelphia, Washington și New York.

În timpul acelei călătorii, dezvăluie documentele FBI, a fost emisă o citație unui pilot pentru că a zburat cu un mic avion cu două locuri deasupra Battery Park, purtând o pancartă pe care scria „Anglia, ieșiți din Irlanda”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă