26.8 C
București
duminică, 26 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalTurcia nu dă înapoi la summitul NATO și va bloca aderarea Finlandei...

Turcia nu dă înapoi la summitul NATO și va bloca aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţă

Guvernul din Turcia a anunţat joi că la summitul NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Madrid îşi va menţine veto-ul prin care blochează aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţă, transmite agenţia EFE.

”Summitul NATO nu este o limită. Nu există un termen pentru încheierea procesului de aderare”, a semnalat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la o conferinţă de presă comună la Ankara cu şefa diplomaţiei britanice Liz Truss.

”Chiar şi după o semnare a protocolului de aderare, va exista un proces de ratificare de către statele membre ale Alianţei. Aliaţii noştri depun eforturi maxime pentru a ajunge la o soluţie în acest proces”, a mai spus ministrul turc.

”Delegaţii ale Suediei şi Finlandei au fost în Turcia, le-am transmis în scris preocupările şi aşteptările noastre. Ele ne-au înmânat un document. Dar încă nu ni se pare suficient”, a adăugat Cavusoglu, fără a detalia.

”Dacă aceste două ţări doresc să devină membre, trebuie să îndeplinească unele lucruri. Le înţelegem preocupările de securitate, dar dacă ele doresc să devină membre ale NATO, preocupările statelor membre trebuie de asemenea să fie avute în vedere. La summitul de la Madrid aceste chestiuni vor fi dezbătute şi vor fi analizate în reuniuni bilaterale şi în alte platforme multilaterale”, a continuat şeful diplomaţiei turce, potrivit agerpres.ro.

Turcia își va menține la summitul NATO poziția privind aderarea Finlandei și Suediei la organizație, cerând măsuri pentru combaterea terorismului

Cavusoglu a anunţat de asemenea că la acest summit Turcia va cere o reuniune specială pe tema terorismului în zona flancului sudic al NATO.

În schimb, Liz Truss a confirmat sprijinul Regatului Unit faţă de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, întrucât aceasta ”va consolida apărarea şi securitatea noastră colectivă”.

Turcia motivează vetoul său împotriva admiterii Finlandei şi Suediei în NATO prin faptul că aceste două ţări adăpostesc ”terorişti”, referire la membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), la miliţiile kurde din Siria sau la membrii reţelei lui Fethullah Gulen, clericul turc aflat în SUA şi acuzat de Ankara că s-a aflat în spatele loviturii de stat eşuate, din iulie 2016, împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua drapelului

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, duminică, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, că tricolorul reprezintă un liant puternic între prezent, trecut şi viitor,...

Rusia – Ucraina, ziua 203. Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev

Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev, distrugând mai multe blocuri de locuințe, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Presa ucraineană afirmă că rușii n-au...

Ministerul român de Externe ironizează declarațiile Rusiei despre „România Mare”

Ministerul Afacerilor Externe al României ironizează declarațiile Rusiei, care susținea că intrarea Republicii Moldova în UE ar însemna că se reface "România Mare". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă