20.2 C
București
miercuri, 18 iunie 2025
AcasăEconomieTurbulențe globale: Cum reinventează investitorii marile tranzacții

Turbulențe globale: Cum reinventează investitorii marile tranzacții

Companiile sunt nevoite să renegocieze acordurile de finanțare sau să găsească metode inovatoare de a ajusta evaluările afectate de turbulențele recente

După ce noile tarife impuse de președintele american Donald Trump au stârnit haos pe piețele internaționale, bancherii și investitorii apelează la soluții financiare ingenioase, pentru a încheia acorduri importante de fuziuni și achiziții (M&A), relatează Reuters.

Un exemplu elocvent este tranzacția de 4,46 miliarde de dolari dintre Silver Lake Partners și Intel, pentru achiziția diviziei de cipuri programabile Altera. După o săptămână suplimentară de negocieri, părțile au convenit să includă o clauză care amână plata a aproape o treime din sumă, diminuând astfel riscurile induse de volatilitatea piețelor și incertitudinile legate de măsurile protecționiste ale SUA.

Conform documentelor depuse la autoritățile de reglementare, Silver Lake va plăti un miliard de dolari eșalonat: 500 de milioane până la finalul anului viitor, iar restul până în 2027. Dacă sectorul semiconductoarelor își revine la nivelurile de dinaintea „Zilei Eliberării” — termen folosit de Trump pentru momentul anunțării noilor tarife — plata integrală ar putea fi devansată la închiderea tranzacției, estimată pentru sfârșitul anului.

Chiar dacă în primul trimestru din 2025 activitatea globală de M&A a înregistrat o creștere de 12,6%, ajungând la 984 miliarde de dolari, luna aprilie a adus o cădere abruptă: tranzacțiile s-au redus cu 29% față de anul trecut, la doar 98 miliarde de dolari, cel mai slab debut de trimestru II de după criza din 2020, potrivit Dealogic.

”Navigăm printr-o perioadă extrem de volatilă,” a declarat Hans De Cuyper, CEO-ul asiguratorului Ageas, care a achiziționat recent o firmă britanică pentru 1,7 miliarde de dolari, după o serie de simulări complexe ale diferitelor scenarii macroeconomice.

Într-un astfel de climat, companiile sunt nevoite să renegocieze acordurile de finanțare sau să găsească metode inovatoare de a ajusta evaluările afectate de turbulențele recente.

”Vedem o reconfigurare a tranzacțiilor, uneori prin ajustări de preț sau prin instrumente financiare alternative, precum ”earnout”-urile sau ”contingent value rights”, metode familiare din criza din 2008-2009,” a comentat Alex Hecker, vicepreședinte global pentru M&A la Deutsche Bank.

Un exemplu sugestiv este acordul de 24,3 miliarde dolari dintre Global Payments și Worldpay. La doar două zile după ce Trump a anunțat noile tarife, acțiunile Global Payments au scăzut cu aproape 15%, însă compania a decis să păstreze prețul de achiziție stabilit inițial, 97 de dolari pe acțiune, pentru a finaliza tranzacția, deși valoarea bursieră coborâse semnificativ.

În ciuda obstacolelor, acordurile cu miză strategică merg mai departe. Un exemplu notabil este cumpărarea casei de modă Versace de către Prada pentru 1,38 miliarde de dolari, anunțată la 10 aprilie, după ce autoritățile americane au blocat o altă fuziune a grupului Versace.

”Dacă o tranzacție are o logică strategică solidă și poate rezista în orice scenariu economic, atunci merită să fie dusă până la capăt,” a concluzionat Hecker.

Într-un mediu de afaceri marcat de presiuni geopolitice și incertitudini financiare, flexibilitatea și inventivitatea nu mai sunt opționale, ci devin condiții de supraviețuire.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții.Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București.Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ.Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Iranul e gată să lovească cu rachete și echipamente militare bazele americane din Orientul Mijlociu

Iranul a pregătit represalii cu rachete și alte echipamente militare pentru lovituri aeriene împotriva bazelor americane din Orientul Mijlociu, dacă armata americană se va...

Conflict între reprezentanții celor două biserici ortodoxe din Ucraina la Catedrala Mitropolitană ‘Pogorârea Sfântului Duh’ din Cernăuți

Mai multe persoane au fost rănite în urma unui conflict care a avut loc la Cernăuți între reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucraineană (UPT) și nou-creata...

Revoltă în Educație: Profesorii protestează la locul de muncă și amenință cu acțiuni masive

Sindicaliștii critică dur posibilele măsuri fiscale vehiculate recent în spațiul public, care vizează tăieri și modificări ce ar afecta direct salariații din sistemSindicatele din...
Ultima oră
Pe aceeași temă