20.7 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Tot mai mulți tineri aleg să devină fermieri. Ce creștere s-a înregistrat în România

Numărul tinerilor fermieri, cu vârste sub 40 de ani a crecut cu 15% anul acesta, față de anul trecut potrivit Ministerului Agriculturii.

Un procent mai mare față de numărul fermierilor tineri de la nivelul Uniunii Europene care nu trece de 11%, potrivit celor mai recente date Eurostat.

Maria Codrea este printre fermierii tineri din România. Ea are 28 de ani, iar după ce a studiat agricultura în străinătate, s-a întors în țară ca să preia ferma familiei. Acum gestionează o plantație de căpșuni eco în Satu Mare.

„În primul rând să ai cunoștințe în domeniul în care vrei să faci agricultură, să fii la curent cu tot ce se întâmplă, la curent atât cu noile soiuri, cu noile tendințe care sunt la nivel național și internațional. Dar să ai cunoștințe și pe partea de legislație. Îmi dau seama că pot să schimb și eu ceva la noi în țară. Pentru că doar noi, generația noastră, tinerii cu cunoștințele pe care le avem și agricultura s-o facem oarecum mai prietenoasă. Am studiat la Cluj, am făcut câteva cursuri în afară și am vrut să pun în practică ceea ce am învățat acolo și am avut noroc să am susținerea părinților și a celor din jur. Am văzut în afară că este un trand în ideea ca tinerii să preia afacerea familiei. Și am zis la noi de ce nu se poate. Am zis că trebuie să încerc și dacă o să-mi placă o să rămân”, a declarat Maria Codrea, manager Ferma Codrea.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susține că statul îi ajută pe tinerii fermieri pentru a-și dezvolta afacerea.

„Începând de la plata pe suprafață unde în primii 5 ani primesc acea sumă suplimentară de 36 de euro la hectar. Pentru prima dată, începând de anul trecut, dacă găsim terenuri ale statului gestionate de ADS (Agenția Domeniilor Statului) libere de contract sau pe care le eliberăm de contract pentru că nu se respectă clauzele din contract. Începând de anul acesta am crescut, cuantumul de instalare de la 40.000 de euro la 60.000 de euro și de la 50.000 de euro la 70.000 de euro”, a explicat ministrul Agriculturii.

Ultima oră
Pe aceeași temă