1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeEconomieEconomie internăTopul Naţional al Firmelor 2023: Afacerile primelor zece companii însumează aproape 280...

Topul Naţional al Firmelor 2023: Afacerile primelor zece companii însumează aproape 280 de miliarde de euro

Cifra de afaceri a companiilor clasate pe primele zece locuri a Topului Naţional al Firmelor (TNF) 2023 este de aproape 280 de miliarde de euro, iar profitul de exploatare însumează circa 27 de miliarde de euro, conform datelor publicate, joi, de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

În acest an, un număr de 13.030 de firme au fost incluse în primele zece poziţii ale clasamentului de specialitate.

Potrivit sursei citate, ponderea profitului din cifra de afaceri în cazul primelor zece companii din ierarhie a reprezentat 9,6% din cifra totală de afaceri, iar numărul total de salariaţi din aceste organizaţii este de 1.359.833.

Cele mai semnificative domenii, ca pondere, în funcţie de numărul de companii incluse în Top 10, sunt: industria (35,1%) şi serviciile (28,4%), comerţ (20,7%), agricultură, silvicultură şi pescuit (4.9%), construcţii (4,6%), cercetare-dezvoltare şi high-tech (3,7%), turism (2,3%).

În funcţie de cifra de afaceri, comerţul are o pondere de 44,8% din cifra totală de afaceri a companiilor, urmat de industrie (35,6%) şi servicii (11,3%). Cele mai profitabile companii sunt în domeniul Industrie, cu un profit de 45,9% din profitul total şi o pondere a profitului de 12,4% din cifra de afaceri a companiilor din acest segment.

La realizarea clasamentului TNF 2023 au fost analizate 846.452 de bilanţuri financiar-contabile ale companiilor active în România. Dintre acestea, 327.867 de bilanţuri au intrat în competiţia pentru primele zece locuri în clasamentul naţional, în conformitate cu metodologia de realizare a topurilor de firme implementată de Camerele de Comerţ în toate judeţele ţării.

TNF se bazează pe următorii indicatori economici: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat.

Începând din anul 1994, CCIR realizează Topul Naţional al Firmelor, fiind singura instituţie abilitată printr-o lege organică să stabilească o astfel de ierarhie la nivelul întregii ţări,după cum precizează instituţia.

Topul Naţional al Firmelor 2023 prezintă cele mai performante companii din şapte domenii de activitate: Industrie, Servicii, Comerţ, Turism, Cercetare-Dezvoltare & High-Tech, Agricultură, Silvicultură şi Pescuit, şi Construcţii.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Fonduri de până la 10 milioane euro pe proiect pentru investiții în procesare la AFIR

Ministerul Agriculturii va lansa în data de 20 decembrie 2023 două sesiuni de finanțare pentru intervenții din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 destinate...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă