11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiToader, despre protocoalele privind onorariile avocaților

Toader, despre protocoalele privind onorariile avocaților

“Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară din oficiu va fi semnat astăzi, 14 februarie, orele 09,00, la sediul Ministerului Justiţiei. Părţile semnatare: Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, UNBR. Prezentul protocol nu reprezintă un compromis”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Ministrul a arătat că protocolul reprezintă, în primul rând, o completare a lacunelor celui din iunie 2015, deoarece nu era opozabil Ministerului Public, nu prevedea unele servicii furnizate de către avocaţi, în baza noilor Coduri de procedură (exemplu – curatela) şi nu consacra unele criterii obiective în baza cărora să se realizeze actualizarea onorariilor.

“Elementele de noutate, cuprinse în noul protocol, se referă, în principal, la următoarele: Majorează onorariile cu 141,02%, în condiţiile în care acesta este coeficientul de majorare a salariului minim din februarie 2019, faţă de cel din iunie 2015, cu reţinerea diferenţelor existente după nivelul studiilor; Elimină posibilitatea diminuării onorariului de către magistrat, ceea ce nu exclude posibilitatea majorării acestuia, în funcţie de complexitatea cauzei; Prevede încetarea mandatului avocatului desemnat din oficiu, în momentul în care partea şi-a ales un alt avocat; Devine opozabil şi Ministerului Public, astfel încât să fie plătite serviciile de asistenţă juridică oferite în faza de urmărire penală”, a menţionat ministrul.

Imediat după semnare, protocolul va fi postat pe pagina Ministerului Justiţiei, iar direcţia financiară din MJ va calcula sumele necesare de la bugetul de stat, care vor fi comunicate către Parlament spre a fi incluse în buget, a mai precizat Toader.

Conform avocaţilor consultaţi de AGERPRES, suma minimă pentru onorariu în cazul unui avocat din oficiu ar trebui să fie, cu noul indice, de 313 lei, de la 130 de lei în prezent, iar suma maximă pe care un apărător din oficiu ar putea să o încaseze pe viitor ar fi de 1.253 de lei, faţă de 520 de lei.

Decani ai mai multor barouri din România s-au prezentat, miercuri, la sediul Ministerului Justiţiei, unde au avut loc negocieri cu ministrul Tudorel Toader, pe tema protocolului prin care se stabilesc onorariile şi formele de plată a acestora. 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă