31.4 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăȘtirile zileiCoronavirusTest PCR la intrarea în țară? O propunere controversată aruncă în aer...

Test PCR la intrarea în țară? O propunere controversată aruncă în aer ședința de Guvern

Test PCR la intrarea în țară – iată cea mai controversată propunere din ultima vreme a autorităților și care a încins spiritele în ședința de Guvern de vineri.

Toate persoanele care intră în România, obligate să dețină un test PCR negativ! Este o propunere a Institutului Național de Sănătate Publică trimisă Departamentului pentru Situații de Urgență și care a fost propusă, mai departe, de Raed Arafat, în ședința de Guvern de vineri. Moment în care aproape toți cei prezenți la întrunire au luat foc. O fi Omicron cea mai contagioasă tulpină Covid, dar chiar așa, să impunem o astfel de restricție la intrarea în țară și în prag de sărbători? Social-democraților li s-a părut mult prea mult!

Șeful DSU, Raed Arafat, a propus, vineri, în ședința de Guvern, ca timp de o lună, adică începând  de duminică, 5 decembrie, până la 5 ianuarie, toate persoanele care intră în țară, inclusiv cele vaccinate, să prezinte un test PCR, scrie Digi 24, care citează surse ce au luat parte la ședință. Măsura ar preveni răspândirea variantei Omicron pe teritoriul României.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-au opus acestei propuneri. Argumentul a fost legat de pericolul blocării vămilor exact în perioada de sărbători când se întorc în țară românii din Diaspora. Și ceva, ceva au și ei dreptate. Căci sărbătorile de iarnă reprezintă perioada în care se întorc în țară să-și viziteze rudele cei mai mulți români. Dacă acestora li s-ar cere un test PCR negativ, s-ar declanșa haosul. Mai mult, probabil că un număr foarte mare de compatrioți ar alege să rămână în străinătate.

Iată cum această propunere, menită să ne apere de temutul Omicron, devine extrem de nepopulară. Și, cum PSD și-a clădit întreg proiectul de guvernare pe principii populiste, este normal să nu accepte propunerea lui Arafat. Astfel că șeful DSU a primit sarcină să revină cu un alt proiect de gestionare a pandemiei în perioada vacanței de iarnă, susțin sursele citate. 

Nu mai este pentru nimeni o surpriză faptul că Arafat nu se află în relații tocmai bune cu liderii PSD. Să nu uităm că proaspătul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat imediat după învestire că gestionarea pandemiei ar trebui să nu mai fie coordonată de către DSU, ci de către ministerul Sănătății. A fost prima declarație a sa în calitate de ministru și a ales să-l „ciufulească” pe Arafat. 

Test PCR la intrarea în țară? Arafat spune că nu a fost ideea lui

Departamentul pentru Situații de Urgență reacționează și vine într-un comunicat cu explicații suplimentare despre test PCR la intrarea în țară, explicații menite să mai calmeze spiritele:

„În data de 2 decembrie 2021, având în vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum și posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, Institutul Național de Sănătate Publică a trimis către Departamentul pentru Situații de Urgență și către Ministerul Sănătății o adresă prin care propune ca “intrarea pe teritoriul național să se facã doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii. 

Dată fiind această propunere venită din partea INSP, Departamentul pentru Situații de Urgență a urmărit de o manieră prioritară ca acest aspect să fie discutat în cadrul ședinței CNSU de astăzi, venind, de asemenea, cu un proiect de hotărâre, elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către specialiștii din cadrul INSP.

Pentru corecta informarea opiniei publice, suntem nevoiți să reiterăm încă o dată faptul că Departamentul pentru Situații de Urgență, conform competențelor  instituționale, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, a elaborat direcții de acțiune în baza propunerilor venite din partea  specialiștilor de sănătate publică, care mai apoi au fost discutate și implementate sau nu, în cadrul forului superior, respectiv, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Referitor la informațiile venite “pe surse” privind “disensiunile” care ar fi avut loc în cadrul ședinței de guvern de astăzi, precizăm că ele sunt departe de a fi adevărate, iar în urma prezentării propunerii inițiale avizate de către specialiști,  detaliată anterior, la nivelul Guvernului, în urma discuțiilor care au avut loc,  s-a stabilit reanalizarea acestui aspect de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică”, se arată în comunicat. 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Rectificarea bugetară, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de astăzi proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe...

Rectificarea bugetară, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de astăzi proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe...

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară care mărește deficitul bugetar. Ce argumente aduce ministrul Finanțelor

În ședința de joi, 18 august, Guvernul a aprobat rectificarea bugetară care mărește deficitul bugetar al României. Această decizie, care implică creșterea îngrijorătoare a deficitului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă