7.4 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăInternaționalTesla a înscenat videoclipul folosit pentru a promova mașinile care se conduc...

Tesla a înscenat videoclipul folosit pentru a promova mașinile care se conduc singure, declară un inginer al companiei

Un inginer al companiei Tesla mărturisește că gigantul a înscenat videoclipul folosit pentru a promova mașinile care se conduc singure.

Un videoclip din 2016 pe care Tesla l-a folosit pentru a-și promova tehnologia de autoconducere a fost regizat pentru a arăta capacități, precum oprirea la culoarea roșie a semaforului și accelerarea la culoarea verde a semaforului, pe care sistemul nu le avea, potrivit mărturiei unui inginer senior al companiei, scrie Reuters.

Videoclipul, care rămâne arhivat pe site-ul Tesla, a fost lansat în octombrie 2016 și promovat pe Twitter de directorul executiv Elon Musk ca dovadă că „Tesla se conduce singură”.

Dar Modelul X nu se conducea singur cu tehnologia pe care compania lui Musk o implementase, a declarat Ashok Elluswamy, director al software-ului Autopilot la Tesla, în transcrierea unei depoziții din iulie, luată ca probă într-un proces împotriva Tesla, pentru un accident mortal din 2018 în care a fost implicat un fost inginer Apple.

Este prima dată când un angajat al Tesla a confirmat și a detaliat modul în care a fost produs videoclipul.

Videoclipul poartă un slogan care spune: „Persoana de pe scaunul șoferului este acolo doar din motive legale. El nu face nimic. Mașina se conduce singură”.

Elluswamy a declarat că echipa Autopilot de la Tesla și-a propus să creeze și să înregistreze o „demonstrație a capacităților sistemului” la cererea lui Musk.

Elluswamy, Musk și compania sa nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Cu toate acestea, compania i-a avertizat pe șoferi că trebuie să țină mâinile pe volan și să păstreze controlul asupra vehiculelor lor în timp ce folosesc Autopilotul.

Tehnologia Tesla este concepută pentru a asista la direcție, frânare, viteză și schimbarea benzii de rulare, dar funcțiile sale „nu fac ca vehiculul să fie autonom”, precizează compania pe site-ul său.

Pentru a crea videoclipul, Tesla a folosit cartografierea 3D pe un traseu prestabilit, de la o casă din Menlo Park, California, până la sediul Tesla de atunci, din Palo Alto, a spus el.

Șoferii au intervenit pentru a prelua controlul în timpul testelor, a spus el. Atunci când a încercat să demonstreze că Model X se poate parca singur fără șofer, o mașină de test s-a izbit de un gard din parcarea Tesla, a spus el.

„Intenția videoclipului nu a fost de a prezenta cu exactitate ceea ce era disponibil pentru clienți în 2016. A fost de a înfățișa ceea ce era posibil de construit în sistem”, a spus Elluswamy, potrivit unei transcrieri a mărturiei sale consultate de Reuters.

Când Tesla a publicat videoclipul, Musk a scris pe Twitter: „Tesla se conduce singură (fără nicio intervenție umană) pe străzile urbane, de la autostradă la străzi, apoi găsește un loc de parcare”.

Tesla se confruntă cu procese și controale de reglementare în legătură cu sistemele sale de asistență pentru șoferi.

Departamentul de Justiție al SUA a început o anchetă penală privind afirmațiile Tesla potrivit cărora vehiculele sale electrice se pot conduce singure în 2021, după o serie de accidente, unele dintre ele mortale, în care a fost implicat Autopilotul, a relatat Reuters.

New York Times a relatat în 2021 că inginerii Tesla au creat videoclipul din 2016 pentru a promova Autopilotul fără a dezvălui că traseul fusese cartografiat în prealabil sau că o mașină a suferit un accident în încercarea de a finaliza filmarea, citând surse anonime.

Când a fost întrebat dacă videoclipul din 2016 arată performanța sistemului Tesla Autopilot disponibil pe o mașină de serie la acel moment, Elluswamy a răspuns: „Nu o arată”.

Elluswamy a depus mărturie într-un proces împotriva Tesla în legătură cu un accident produs în 2018 în Mountain View, California, în care a murit inginerul Apple, Walter Huang.

Andrew McDevitt, avocatul care o reprezintă pe soția lui Huang și care l-a interogat pe Elluswamy în iulie, a declarat pentru Reuters că a fost „în mod evident înșelătoare prezentarea acelui videoclip fără nicio clauză de renunțare sau asterisc”.

Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor a concluzionat în 2020 că accidentul fatal al lui Huang a fost probabil cauzat de distragerea atenției sale și de limitările Autopilotului. Aceasta a declarat că „monitorizarea ineficientă a implicării șoferului” de către Tesla a contribuit la accident.

Elluswamy a spus că șoferii ar putea „păcăli sistemul”, făcând ca un sistem Tesla să creadă că sunt atenți pe baza feedback-ului de la volan, atunci când nu erau. Dar el a spus că nu vede nicio problemă de siguranță cu Autopilotul dacă șoferii sunt atenți.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Trei hackeri din Capitală au fost arestați după ce au sustras 10000 de euro

Trei hackeri din Capitală au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, ei fiind acuzaţi că au spart conturile bancare ale unor persoane, de...

Director Antifraudă: Subdimensionare a contractelor de muncă la platformele de livrare de mâncare

Un director de la Antifraudă a găsit cum se face o subdimensionare a contractelor de muncă la platformele de livrare de mâncare. „ Am sesizat...

Alertă! 75.000 de pensionari mai puțini în doar un. Care este explicația și unde sunt cele mai mici pensii

România are puțin peste 5 milioane de pensionari, adică un sfert din populația țării, iar numărul pensionarilor a scăzut în 2022 cu 75.000 față...
Ultima oră
Pe aceeași temă