11.1 C
București
marți, 26 octombrie 2021

Tentativă de asasinat împotriva principalului consilier al preşedintelui ucrainean. Reacția lui Zelenski

Serghii Şefir, principalul consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost vizat miercuri de o tentativă de asasinat, persoane necunoscute deschizând focul asupra maşinii care îl transporta, au comunicat autorităţile şi poliţia ucrainene, notează Agerpres.

„Maşina a fost atinsă de mai mult de zece gloanţe. Şoferul a fost rănit”, a indicat poliţia ucraineană pe Facebook, adăugând că o operaţiune specială este în curs de de desfăşurare pentru capturarea atacatorilor, fiind activat planul „Sirena” pentru situaţii de urgenţă.

Potrivit unui responsabil al Ministerului de Interne, Anton Gheraşcenko, şoferul, a fost ‘grav rănit’ de tirurile trase ‘dintr-o pădure, din arme automate, în timp ce maşina era în mişcare’.

El nu a spus nimic despre starea lui Şefir, dar potrivit unui responsabil al majorităţii prezidenţiale din Rada Supremă (parlamentul unicameral), David Aramahia, acesta ‘este în viaţă şi nevătămat’, chiar dacă în ‘stare de şoc’.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 10:00 (07:00 GMT) în apropiere de localitatea Lesniki, în regiunea capitalei Kiev, conform aceleiaşi surse.

Autorităţile au lansat o anchetă pentru ‘tentativă de asasinat’, a indicat la rândul său procurorul general Irina Venediktova, care s-a deplasat la faţa locului.

Un alt consilier prezidenţial, Mihailo Podoliak, a declarat pentru agenţia de presă Interfax-Ukraina că ‘asociază clar’ acest atac cu ‘campania agresivă şi belicoasă împotriva politicii promovate de şeful statului’. El a promis continuarea luptei ‘antioligarhice şi împotriva crimei organizate’.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că nu știe cine se află în spatele unei tentative de asasinare a consilierului său.

„Cine este în spatele acestui lucru, sincer, nu știu. Care sunt aceste puteri? Ar putea fi interne, poate externe. Să spui „ salut ”în pădure cu împușcături direct în mașina prietenului meu este o slăbiciune”, a spus Zelenskiy.

Ultima oră
Pe aceeași temă