În prezent, bunurile aduse din China sunt supuse unor taxe vamale de până la 145%
Tarifele suplimentare impuse de Donald Trump asupra importurilor din China provoacă unde de șoc pe Amazon, unde mulți vânzători sunt forțați să crească prețurile pentru a supraviețui. Un exemplu este Aaron Cordovez, cofondator al Zulay Kitchen, care după peste un deceniu de vânzări de produse de bucătărie pe platformă, se confruntă acum cu presiuni uriașe, transmite CNBC.
Cordovez a declarat că firma sa încearcă urgent să își ducă producția în țări, precum India și Mexic, unde tarifele sunt mai prietenoase, decât cele impuse pentru mărfurile din China. Cu toate acestea, procesul de relocare ar putea dura aproape doi ani. „Facem eforturi să ne întindem stocurile cât mai mult posibil”, a spus Cordovez într-un mesaj transmis prin e-mail. Între timp, Zulay a fost nevoită să ajusteze în sus prețurile unor produse populare, cum ar fi spumantele de lapte sau strecurătorile de bucătărie, care au ajuns de la 9,99 dolari la 12,99 dolari după noile măsuri tarifare.
Trendul este extins: pe Amazon, prețurile pentru sute de produse, de la genți pentru scutece la bijuterii, au crescut semnificativ. Potrivit SmartScout, prețurile a 930 de articole au urcat în medie cu 29% începând cu 9 aprilie, mai ales în categoriile de îmbrăcăminte, electronice și jucării.
Amazon a reacționat minimalizând situația, considerând raportul „senzaționalist” și susținând că nu a observat variații notabile ale prețurilor medii.
Războiul comercial declanșat de Trump lovește dur piața Amazon, unde vânzătorii terți, responsabili pentru aproximativ 60% din vânzările platformei, depind masiv de China pentru aprovizionare. Aceștia sunt acum puși în fața unei alegeri dificile: să transfere costurile către consumatori sau să absoarbă pierderile. Mulți dintre ei resimt deja efectele, după ani de scumpiri ale logisticii și publicității.
CEO-ul Amazon, Andy Jassy, a subliniat că platforma va încerca să țină prețurile cât mai scăzute, dar a admis că unii vânzători nu vor avea de ales, decât să aplice scumpiri.
În prezent, bunurile aduse din China sunt supuse unor taxe vamale de până la 145%. Deși Trump a declarat recent că există discuții cu China pentru o posibilă relaxare a tarifelor, autoritățile de la Beijing au negat existența unor negocieri în curs.
Datele SmartScout mai arată că o parte semnificativă a majorărilor vine chiar din partea vânzătorilor chinezi: producători precum Ursteel sau Chouyatou au operat scumpiri semnificative, iar gigantul Anker a crescut prețurile la 20% dintre produsele sale din SUA.
Impactul este deja resimțit și în plan intern: Zulay Kitchen a redus personalul cu 19% și a tăiat masiv bugetul de publicitate. Alte companii americane, precum Desert Cactus și Pure Daily Care, își caută și ele alternative de producție în afara Chinei sau ajustează prețurile pentru a evita falimentul.
În lipsa unui acord comercial iminent, vânzătorii încearcă să își conserve stocurile pentru a rezista cât mai mult, într-o piață tot mai instabilă.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube