22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSănătateTalcul, clasificat ca un produs „probabil cancerigen” de către OMS

Talcul, clasificat ca un produs „probabil cancerigen” de către OMS

O veste alarmantă vine de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS): talcul, un mineral utilizat pe scară largă, a fost clasificat ca „probabil cancerigen” de Agenția Internațională de Cercetări asupra Cancerului (IARC).

Într-un raport publicat vineri în revista The Lancet Oncology, experții IARC, reuniți la Lyon, Franța, au adus la lumină pericolele talcului, care se găsește în numeroase produse cosmetice și pudre pentru corp. Dovezile sunt îngrijorătoare: talcul a fost asociat cu cazuri de cancer ovarian la oameni și cu multiple forme de cancer observate la animalele de laborator.

În iunie, gigantul farmaceutic Johnson & Johnson a încheiat un acord definitiv cu justiția americană după ce a fost acuzat că pudra sa de talc a cauzat numeroase cazuri de cancer.

Expunerea la talc se produce atât la locul de muncă, în timpul extracției și prelucrării, cât și în cadrul populației generale, prin utilizarea produselor cosmetice. Contaminarea talcului cu azbest, un alt cancerigen cunoscut, nu a putut fi exclusă în majoritatea studiilor, sporind astfel riscurile pentru sănătate.

Un alt compus, declarat periculos pentru sănătate

Pe lângă talc, IARC a clasificat și acrilonitrilul, un compus organic volatil utilizat în producția de polimeri, ca fiind „cancerigen” pentru oameni. Dovezile sunt zdrobitoare: suficient pentru cancer pulmonar și limitat pentru cancer de vezică. Acrilonitrilul este omniprezent în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice și piese auto.

Și, ca și cum nu ar fi fost de ajuns, acest compus periculos se regăsește și în fumul de țigară și în poluarea aerului, expunând astfel oamenii de pretutindeni la riscuri pentru sănătate.

Această avertizare servește ca un apel urgent la acțiune pentru autorități și consumatori deopotrivă, subliniind necesitatea unei supravegheri stricte și a unor măsuri imediate pentru protejarea sănătății publice.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă