10.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeEconomieSurse Eșecul IPO Agricover s-a datorat BERD care ar fi refuzat oferta...

Surse Eșecul IPO Agricover s-a datorat BERD care ar fi refuzat oferta făcută de marii investitori ai pieței românești

Surse din piață spun că eșecul IPO Agricover se datorează acționarului principal BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), care alături de Jabbar Kanani, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agricover Holding, au refuzat oferta de preț făcută de marii investitori ai pieței românești, și anume fondurile de pensii.

Surse din piață au declarat pentru România Liberă că ar fi fost un decalaj prea mare între prețul așteptat de BERD și cel oferit de fondurile de pensii.

Urmează Hidroelectrica?

Acest eșec pune în pericol și marea listare a anului: Hidroelectrica.

Acolo Fondul Proprietatea vinde pachetul.

Se va repeta eșecul? Va vrea Fondul Proprietatea un preț pe care investitorii nu vor să-l plătească?

Prima care a avut de suferit din acest eșec este chiar Bursa de Valori Bucureșt, care a pierdut câștigurile estimate pentru comisionul de tranzacționare. Tocmai în perioada în care aceasta va avea cheltuieli extravagante de 5 milioane de euro, doar pe investițiile în nou sediu, America House.

Citește și EXCLUSIV. Bogdan Drăgoi & Co. fac legea în Bursa de Valori București S.A.. Tot mai clar că SIF 1, SIF 4 și SIF 5 acționează împreună

Agricover a anunțat retragerea

Un comunicat transmis presei, spune: „Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA a hotărât să nu continue procesul de listare a acțiunilor la Bursa de Valori București ca urmare a faptului că, în condițiile de piață actuale, nu ar fi îndeplinit parametrii prevăzuți inițial”.

“Cu o situație financiară solidă și fiind pe deplin conștienți de contextul geo-politic, macroeconomic, și al piețelor financiare, ne-am asumat un risc calculat. Ne vom continua planurile știind că modelul nostru de afaceri inovator va asigura profitabilitatea și ritmul de creștere urmărite. Suntem în continuare dedicați respectării celor mai înalte standarde de guvernanță corporativă, continuând în același timp angajamentul nostru de a promova inovația în rândul fermierilor. Dorim să ne exprimăm recunoștința față de toți investitorii care au participat la acest proces”, a declarat Liviu Dobre, CEO la Agricover Holding.

Majorare la 140 milioane lei

Compania voia majorare de capital de 140  mil. lei şi o diminuare prin vânzare de 280 mil. lei a pachetelor celor doi vânzători: Jabbar Kanani (a cărui deţinere în capitalul social scădea de la 85,2% la 57,44%) şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (de la 12,72% la 4,12%).

La preţul maxim de 0,5 lei pe acţiune la care au putut subscrie micii investitori, Agricover Holding era evaluată la 1 mld. lei, adică de 12 ori profitul net din 2022. La 0,3 lei evaluarea şi multiplul PER se reduceau semnificativ.

Citește și Președintele Asociației Brokerilor, abonat la amenzi din partea ASF. Ilegalitățile omului care vizează conducerea BVB

Fondurile de pensii decid prețul final

Investitorii instituţionali, în special fondurile de pensii, au putut subscrie la orice preţ fiind şi cei care decideau preţul final al primei oferte de listare de la Aquila din toamna lui 2021 încoace.

90% din ofertă – adică 374 mil. lei – era adresată investitorilor mari iar 10% pentru cei mici. O sumă de 374 mil. lei înseamnă aproximativ 0,4% din activele fondurilor de pensii private Pilon II.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

O celebră actriță s-a înscris în AUR la Congresul de la Alba Iulia

Ramona Bădescu, actriță notorie în spațiul public, s-a alăturat Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), aceasta fiind prezentă sâmbătă la Congresul Extraordinar al partidului...

O femeie de 33 de ani din Bistrița a fost ucisă de soțul ei în urma unui conflict

O femeie în vârstă de 33 de ani a fost găsită moartă, sâmbătă după-masă, într-un imobil din municipiul Bistriţa, existând suspiciunea că aceasta a...
00:00:33

VIDEO. Un protestatar cu un steag palestinian și-a dat foc în fața consulatului israelian din Atlanta, Georgia

Un protestatar cu un steag palestinian și-a dat foc vineri (1 decembrie) în fața consulatului israelian din Atlanta, Georgia, au anunțat autoritățile. Persoana, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă