16.8 C
București
marți, 17 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalSUA vrea să facă Iranul să respecte acordul nuclear din 2015

SUA vrea să facă Iranul să respecte acordul nuclear din 2015

Obiectivul SUA în ce priveşte Iranul este ca această ţară să revină să respecte pe deplin acordul nuclear din 2015, încheiat cu administraţia fostului preşedinte Barack Obama, a declarat luni secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, transmite Reuters, conform agerpres.ro.

Ea a făcut această precizare în contextul în care la Viena s-au reluat luni negocierile indirecte SUA-Iran privind acest acord, după o pauză de cinci luni.

La negocierile care au loc într-un hotel de lux din Viena participă delegaţii din Rusia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Iran.

Administrația Trump din SUA a lăsat la o parte Iranul și a ieșit din acordul nuclear în 2018

SUA s-au retras în 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump, din acest acord încheiat cu trei ani mai devreme de către Iran şi marile puteri pentru a evita ca Teheranul să se doteze cu arma nucleară. Washingtonul a restabilit şi înăsprit sancţiunile, iar Republica Islamică a început, ca ripostă, să încalce din în ce mai mult restricţiile prevăzute în acordul nuclear.

Actualul preşedinte american Joe Biden a declarat că doreşte să revină în acordul din 2015 dacă Iranul îşi reînnoieşte angajamentele. Negocieri indirecte au început în aprilie la Viena, dar sunt în impas de la alegerea în iunie a unui nou preşedinte iranian ultraconservator.

Coordonatorul actualelor negocieri de la Viena, diplomatul Uniunii Europene Enrique Mora, a declarat luni la finalul primelor discuţii că acestea au fost „extrem de pozitive”, în pofida „circumstanţelor dificile”.

În ce-l priveşte, emisarul american Rob Malley a subliniat, înainte de sosirea sa la Viena, că Washingtonul este gata să intensifice presiunile asupra Teheranului, dacă negocierile eşuează, a consemnat Reuters.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:41

Vicepreședintele SUA Kamala Harris sosește în Emiratele Arabe Unite(EAU) unde se întâlnește cu noul lider

Vicepreședintele SUA Kamala Harris și o delegație de înalți oficiali au sosit luni la Abu Dhabi pentru a-și oferi condoleanțele după moartea conducătorului din...

Macron mută decisiv pentru alegerile parlamentare: Elisabeth Borne, noul premier al Franței

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a nominalizat-o pe Elisabeth Borne, actualul ministru al Muncii, pentru funcţia de premier, în contextul remanierii decise după scrutinul prezidenţial...

Strașnicii Zdob și Zdub, isprăviți de junta progresistă

De la ABBA, Eurovision nu a mai reușit să lanseze vreun șlagăr. Motivul? Suprapolitizarea concursului muzical. La ultima ediție, de departe, progresiștii și-au dat...
Ultima oră
Pe aceeași temă