Pentru prima dată în mai bine de un secol, Statele Unite nu mai beneficiază de cel mai înalt rating de credit din partea Moody’s
Agenția a retrogradat SUA de la Aaa la Aa1, semnalând o ușoară creștere a riscurilor legate de stabilitatea economică și politică. Deși noul calificativ păstrează America în zona „investment grade”, retrogradarea trimite un semnal clar că economia americană nu mai este considerată infailibilă.
În sistemul Moody’s, ratingul Aaa desemnează statele cu cea mai mare încredere financiară, risc de neplată practic inexistent și capacitate solidă de a-și gestiona datoria. SUA părăsește astfel grupul exclusivist din care mai fac parte doar 12 țări, printre care Germania, Canada, Norvegia sau Singapore.
Potrivit Moody’s, decizia vine în contextul în care datoria publică a SUA a ajuns la 36,2 trilioane de dolari, adică 124% din PIB, iar estimările indică o creștere spre 134% până în 2035. Totodată, cheltuielile anuale cu dobânzile sunt pe cale să depășească 1 trilion de dolari, mai mult decât bugetul apărării. În plus, blocajele politice și lipsa unor reforme fiscale coerente alimentează incertitudinea.
România, între timp, se află într-o situație fragilă. Toate cele trei mari agenții de rating, Moody’s, S&P și Fitch, mențin România la limita inferioară a categoriei „investment grade”, cu o perspectivă negativă.
Ratingul Moody’s pentru România este Baa3, confirmat în martie 2025, dar sub presiunea unui deficit bugetar ridicat și a incertitudinii politice. S&P și Fitch evaluează țara cu BBB-, ambele avertizând că o deteriorare suplimentară, ar duce România în categoria „junk”. Asta ar însemna costuri mai mari de finanțare, scăderea atractivității pentru investitori și presiuni pe moneda națională.
În timp ce SUA pierde teren, România riscă să cadă în afara cercului de încredere. Iar diferența între Aa1 și junk poate părea mare, dar uneori este doar o chestiune de alegeri economice și politice.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News