16.6 C
București
sâmbătă, 14 iunie 2025
AcasăEconomieEconomie internăStudiu: Salariile din România s-au triplat de la aderarea la UE, dar...

Studiu: Salariile din România s-au triplat de la aderarea la UE, dar inegalitățile economice rămân o problemă majoră

Conform unui studiu realizat de Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, salariul mediu net din România s-a triplat de la aderarea țării la Uniunea Europeană, cu o creștere semnificativă în ultimii 7-8 ani.

Potrivit aceluiași studiu, această creștere a salariilor nu este resimțită în mod egal de întreaga populație, în contextul inegalităților economice persistente.

„De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special în ultimii 7-8 ani, salariile din România au înregistrat o evoluție spectaculoasă, în termeni nominali, salariul mediu net lunar crescând de peste trei ori, de la 312 euro, în 2007, la 1.045 de euro, în 2024”, se arată în comunicatul UBB.

Chiar și după ajustarea pentru inflație, creșterea salariilor rămâne semnificativă, cu o majorare de 122% a salariului mediu net, România depășind astfel mai multe țări din Europa Centrală și de Est.

Inegalitățile salariale și percepțiile divergențe ale populației

Studiul arată că, deși salariul mediu net a depășit 1.000 de euro în România pentru prima dată la sfârșitul anului 2023, o mare parte a populației nu percepe această creștere salarială în mod semnificativ.

„Chiar dacă nivelul mediu al salariilor crește în mod dinamic, dacă o mare parte a societății beneficiază mai puțin din aceste creșteri decât alții, tensiunile sociale devin mai accentuate și pot periclita inclusiv dezvoltarea economică viitoare a țării”, explică Levente Szasz, prorector al UBB și coordonator al echipei RoEM.

Evoluția veniturilor totale și reducerea inegalităților economice

Pe lângă salarii, analiza veniturilor totale ale populației (inclusiv pensii și venituri din investiții) relevă o creștere spectaculoasă a veniturilor în perioada post-aderare.

Venitul median total lunar a crescut de aproape cinci ori între 2007 și 2024, de la 134 de euro la 653 de euro.

În același timp, inegalitățile economice, măsurate prin indicele de inegalitate, au scăzut semnificativ, raportul între veniturile celor 20% cei mai bogați și cei 20% cei mai săraci fiind aproape înjumătățit față de 2007.

Poziția României în clasamentele internaționale privind inegalitatea veniturilor

În clasamentul european din 2024, România se află la mijlocul ierarhiei în ceea ce privește inegalitatea veniturilor, depășind 11 țări cu inegalități mai mari.

Printre țările cu cele mai mari inegalități se numără Bulgaria, Lituania și Letonia, în timp ce Cehia, Slovenia și Belgia se află în topul clasamentului cu inegalități mai scăzute.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Reacții internaționale după atacul Israelului asupra Iranului: Țări din întreaga lume cer evitarea escaladării conflictului

După loviturile aeriene lansate de Israel asupra unor ținte din Iran, Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a reacționat dur, condamnând ceea ce a...

ANM avertizează: urmează o perioadă secetoasă până la mijlocul lunii iulie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis pregnoza meteo până la jumătatea lunii iunie, cu temperaturi ridicate și lipsa ploilor în toată țara. Administrația Națională...

Reacții internaționale după atacul Israelului asupra Iranului: Țări din întreaga lume cer evitarea escaladării conflictului

După loviturile aeriene lansate de Israel asupra unor ținte din Iran, Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a reacționat dur, condamnând ceea ce a...
Ultima oră
Pe aceeași temă