România a înregistrat o creștere semnificativă a PIB-ului pe cap de locuitor, ajungând la aproape 80% din media europeană în ultimele două decenii.
Evoluția se datorează în principal activității sectorului privat, contribuției românilor plecați în străinătate și unui sistem fiscal favorabil investitorilor, potrivit studiului realizat de Confederația Patronală Concordia și Academia de Studii Economice (ASE).
Potrivit analizei, introducerea unor taxe progresive ar putea afecta competitivitatea economică a României, într-un moment în care țara are nevoie de stabilitate și creștere economică la nivel european și global.
Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, a subliniat că performanța economică a țării s-a bazat pe efortul celor patru milioane de români care lucrează în mediul privat și al celor trei milioane care muncesc în străinătate, trimițând bani acasă.
„Dintr-o sărăcie evidentă, PIB-ul pe locuitor din România a trecut peste cel din Grecia, Ungaria și se apropie de cel din Polonia. Nimeni nu visa așa ceva acum 20 de ani. Și cu toate acestea, nu suntem optimiști. Fără optimism, nu putem continua să mergem înainte. Mersul înainte poate fi reversat oricând dacă nu suntem cu adevărat atenți și dacă nu luptăm pentru el”, a declarat Dan Șucu, potrivit Ziarului Financiar.
Rectorul ASE: Menținerea cotei unice este esențială pentru competitivitate
Nicolae Istudor, rectorul ASE, a evidențiat importanța sistemului de taxare în menținerea competitivității economiei românești.
„Regimul de cotă unică a avut un efect pozitiv asupra creșterii PIB per capita în țările care au adoptat acest sistem, inclusiv în România. Economia noastră se află într-un lung și complex proces de integrare în economia europeană. Problema majoră este asigurarea competitivității produselor și serviciilor pe piața europeană și nu numai”, a precizat acesta.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.