26.5 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăInternaționalStoltenberg: Rezultatul conflictului din Ucraina va defini securitatea globală pentru decenii

Stoltenberg: Rezultatul conflictului din Ucraina va defini securitatea globală pentru decenii

Secretarul general al NATO i-a îndemnat marţi seară pe liderii Alianţei Nord-Atlantice să menţină sprijinul pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, afirmând că rezultatul conflictului va defini securitatea globală pentru decenii, transmite Antena 1.

Într-un discurs susţinut în cadrul unei ceremonii de la Andrew Mellon Auditorium care a marcat împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea NATO, Jens Stoltenberg a spus că Alianţa trebuie să dea dovadă de aceeaşi determinare pe care a arătat-o şi în alte momente-cheie ale istoriei sale.

Stoltenberg: Rezultatul conflictului din Ucraina va defini securitatea globală pentru decenii

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reamintit în discursul său că Alianţa nu este un „dat”, ci „rezultatul alegerilor deliberate şi deciziilor dificile”. „Nu există opţiuni fără costuri cu o Rusie agresivă ca vecin. Nu există opţiuni fără riscuri într-un război. Cel mai mare cost şi cel mai mare risc va fi dacă Rusia câştigă în Ucraina. Nu putem permite să se întâmple acest lucru”, a spus Stoltenberg în alocuţiunea aplaudată pe alocuri de participanţii la ceremonie, între care şi liderii celor 32 de state membre.

Tratatul NATO are doar 14 paragrafe

El a mai spus cu acest prilej că are „mare respect pentru tratatul de la Washington”. „Are doar 14 paragrafe, câteva pagini; niciodată atât de puţin nu a însemnat atât de mult pentru atât de mulţi oameni”, a spus el în locul în care fost semnat tratatul în urmă cu 75 de ani.

„La această aniversare de 75 de ani putem spune că Alianţa nu este numai cea mai de succes, ci şi cea mai de durată din istorie”, a afirmat Stoltenberg, care a mai spus printre altele şi că „extinderea NATO a unificat Europa într-un mod care era înainte inimaginabil”.

În prima zi a reuniunii, ţara noastră și alte state ale Organizației au semnat o declarație comună privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei. Țările semnatare vor dona inclusiv sisteme Patriot. Pentru Joe Biden întâlnirea cu cei 32 de lideri din ţările membre, dar şi cu mai mulţi parteneri din Asia are o miză personală. Liderul de la Casa Albă trebuie să demonteze toate speculaţiile despre capacitatea de a mai conduce apărute după dezbaterea cu Donald Trump.

Joe Biden: Rusia nu va învinge. Ucraina va învinge

Joe Biden i-a primit aseară pe liderii blocului nord-atlantic, printre care şi preşedintele României, şi a ţinut în faţa acestora un prim discurs. „Rusia nu va învinge. Ucraina va învinge. Este un moment crucial pentru Europa, pentru comunitatea transatlantică şi, aş putea adăuga, pentru lume. O mare parte din progresele pe care le-am făcut în cadrul alianţei i se datorează secretarului. Este un om integru şi riguros din punct de vedere intelectual, cu un temperament calm, în momente de criză”, a spus Joe Biden.

Mai apoi, liderul american i-a acordat Secretarului Nato Jens Stoltenberg o distincţie. „Extinderea NATO a unificat Europa într-un mod de neconceput anterior. A deschis calea spre integrarea în UE şi a adus pace şi prosperitate pe întregul continent. Şi nu uitaţi, cel mai mare cost şi cel mai mare risc va fi dacă Rusia câştigă în Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg .

Într-o declarație comună, Joe Biden, Klaus Iohannis, dar şi premierul italian Giorgia Meloni au promis să ajute Ucraina cu sisteme de apărare anti-aeriană, Patriot sau Gepard. „Suntem hotărâţi să furnizăm Ucrainei capacităţi suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea rusă continuă, inclusiv de atacurile ruseşti deliberate asupra oraşelor ucrainene şi a infrastructurii civile”, se arată în document.

Zelenski: Putin a încercat să umilească America

Şi preşedintele Ucrainei a ţinut un discurs dur la adresa lui Vladimir Putin. „Cât de mult mai poate rezista Putin? Răspunsul la această întrebare este chiar aici, în Washington. În timpul întregii sale guvernări, Putin a încercat să umilească America şi să frângă viaţa naţiunilor libere. Împreună cu America, lumea este capabilă să facă lucrurile corecte”, a spus Volodimir Zelenski.

Drapelul Alianţei flutură pe toate străzile din capitala Statelor Unite, în onoarea primului summit NATO organizat la Washigton în ultimul sfert de secol. Este o ocazie specială – se împlinesc 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice. Pe 4 aprilie 1949, lua nastere Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, ca un scut impotriva agresiunii URSS.

Cel mai fierbinte subiect al summitului este războiul din Ucraina şi aprobarea unui pachet militar de 40 de miliarde de dolari pentru Kiev. Aderarea la NATO, invitaţia mult aşteptată de preşedintele Zelenski, nu va veni, însă, nici cu această ocazie. Secretarul general al Alianţei a fost primit cu onoruri militare la Pentagon, unde a repetat răspicat că NATO va sprijini şi mai mult Ucraina.

Va fi sau nu va fi Ucraina invitată să adere la NATO?

Volodimir Zelenski, liderul de la Kiev, a declarat într-un interviu acordat cotidianului ,,Kyiv Independent” că : ,, Statele Unite nu sunt pregătite să invite Ucraina să adere la NATO.”

Deși președintele Ucrainei a sperat să fie invitat la summitul NATO ce urmează să aibă loc la Washington în luna iulie a acestui an, acest lucru nu s-a întâmplat, oficialii americani fiind reticenți cu privire la aderarea Ucrainei la NATO.

Zelenski a declarat faptul că cele două mari partide americane în fruntea cărora se află Joe Biden, respectiv Donald Trump, nu dau momentan votul de încredere Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă