14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Statele Unite trimit în România avioane și parașutiști

Statele Unite au trimis în România, în aceste zile, un nou detașament militar, compus din avioane de transport C-130 Hercules însoțite de personal aeronautic de la Baza Aeriană Maxwell din statul Alabama. Militarii americani veniți acum în România fac parte din Escadrila 308 – singura unitate de rezerviști a Forțelor Aeriene ale SUA (USAF).

Militarii americani și cei români se antrenează în cadrul exercițiului “Carpathian Summer 19”. Principalul aerodrom folosit pe parcursul acestuia este Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, dar în cadrul exercițiului, un avion american Hercules a executat și o misiune de îmbarcare a parașutiștilor de la Baza Aeriană Boboc (județul Buzău), care aparține Școlii de Aplicație a Forțelor Aeriene Române. Tot în zona aerodromului de la Boboc, un avion Hercules al SUA a executat un exercițiu comun împreună cu un avion Hercules al României.

La ediția din anul 2019, “Carpathian Summer” include zboruri tactice la joasă înălțime în zone montane, transport aerian și parașutări de personal, descărcări de echipament precum și zboruri de evacuare aeromedicală. Alături de piloți și de parașutiști, în acest exercițiu se antrenează și militari români și americani care asigură mentenanță și logistică la sol.

 

Misiune reală în Afganistan

Unii dintre militarii români și americani care participă la “Carpathian Summer 19” s-au cunoscut deja și au colaborat în cadrul misiunii „Resolute Support” din Afganistan, sub mandat NATO, în cadrul căreia Armata Română are în prezent circa 700 de militari.

O parte dintre secvențele exercițiului comun “Carpathian Summer 19” au fost prezentate de către Departamentul american al Apărării și de către Comandamentul Infanteriei Marine a SUA. În schimb, partea română nu a făcut publice detalii despre acest eveniment.

Exercițiile din seria “Carpathian Summer” vizează creșterea calificărilor tactice ale  echipajelor aeronavelor, îmbunătăţirea interoperabilăţii, realizarea schimbului de experienţă între militarii români și cei americani, antrenarea personalului navigant, tehnic şi de stat major, precum şi schimbul de experienţă în domeniul mentenanţei aeronavelor de tip C-130 Hercules.

 

Transport aerian la mare distanță

Avioanele Hercules sunt produse în SUA și se află în dotarea atât a Statelor Unite cât și a României.

Dintre aeronavele militare ale României, aparatele Hercules sunt cele care dispun de cea mai lungă rază de acțiune, fapt pentru care ele sunt folosite la transportarea de militari și de echipament la mare distanță, inclusiv la misiuni cum au fost cele din Irak și din Afganistan. De altfel, România este una dintre puținele state din NATO care își poate trasporta militarii, prin mijloace proprii, în teatrele de luptă internaționale. Forțele Aeriene Române mai au în dotare și avioane de transport Spartan, de generație mai nouă, dar acestea au autonomia de zbor mai mică decât cele Hercules.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă