Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos arată că 80% dintre alegători, democrați și republicani, au spus că sunt de acord cu o declarație, conform căreia „țara scapă de sub control”
Americanii se tem de haos, în urma tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump. Îngrijorările sunt legate de faptul că alegerile din 5 noiembrie, ar putea declanșa mai multe violențe politice, arată un sondaj Reuters/ Ipsos.
Sondajul relevă faptul că republicanul Trump are un minim avans, în marja de eroare, adică 43% la 41%, față de președintele democrat Joe Biden. Deși viața i-a fost pusă în pericol, tentativa de asasinat nu a declanșat o schimbare majoră în sentimentele alegătorilor.
80% dintre alegători, democrați și republicani, au spus că sunt de acord cu o declarație, conform căreia „țara scapă de sub control”. Sondajul, care a fost realizat online, a chestionat 1.202 de adulți din SUA din întreaga țară, inclusiv 992 de alegători înregistrați.
Aproximativ 84% dintre alegătorii din sondaj au declarat că sunt îngrijorați de faptul că extremiștii vor comite acte de violență după alegeri, o creștere față de rezultatele unui sondaj Reuters/Ipsos efectuat în mai, care a arătat că 74% dintre alegători au această teamă.
Temerile de violență politică s-au amplificat în America, după ce mii de susținători ai lui Trump au atacat Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021, în încercarea de a anula pierderea electorală a lui Trump, în fața lui Biden. Patru oameni au murit în ziua atacului, iar un ofițer de poliție din Capitoliu, a murit a doua zi.
În timp ce americanii au spus că se tem de violență, puțini au tolerat-o. Doar 5% dintre respondenți au spus că este acceptabil ca cineva din partidul lor politic să comită violență pentru a atinge un obiectiv politic, în scădere față de 12% dintr-un sondaj Reuters/Ipsos din iunie 2023.
Aproximativ 67% dintre respondenții din cel mai recent sondaj au declarat că sunt îngrijorați de actele de violență împotriva comunității lor, din cauza convingerilor politice, comparativ cu 60% dintr-un sondaj Reuters/Ipsos din iunie 2023.
Atentatul asupra vieții lui Trump a dominat titlurile mass-media și a alimentat discuțiile dintre susținătorii săi creștini conservatori, că a fost protejat de Dumnezeu.
În sondajul Reuters/Ipsos, 65% dintre republicanii înregistrați au spus că supraviețuirea lui Trump a arătat că este „favorizat de providența divină sau de voia lui Dumnezeu”, dar numai 11% dintre democrați au fost de acord.
În Statele Unite, creștinii evanghelici sunt aliații Partidului Republican, în ultimele decenii. Aproximativ 77% dintre americanii chestionați în 2022 au declarat că ei cred în Dumnezeu, comparativ cu 56% dintre canadieni și 39% dintre respondenții britanici, potrivit unui sondaj al Asociației Internaționale Gallup.