25.1 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaȘoigu afirmă că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensivă...

Șoigu afirmă că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie

Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a declarat joi că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, transmit AFP şi Reuters.

‘Astăzi, la ora 01.30 (22.30 GMT) a dimineţii, în zona Zaporojie, inamicul a încercat să străpungă apărările noastre cu forţe ale Brigăzii a 47-a Mecanizate numărând până la 1.500 de oameni şi 150 de vehicule blindate’, a afirmat ministrul într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

‘Inamicul a fost detectat la timp de forţele noastre de recunoaştere şi o lovitură preventivă a fost lansată de forţele noastre de artilerie şi aviatice şi cu folosirea de arme anti-tanc’, a adăugat Şoigu.

‘Inamicul a fost stopat şi se retrage cu pierderi grele’, a continuat ministrul, potrivit căruia ‘forţele inamice special formate pentru punerea în aplicare a acestei străpungeri nu şi-au îndeplinit misiunea’.

Șoigu spune că trupele sale au respins o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie, pierderile ucrainene fiind semnificative

Tot potrivit lui Şoigu, ‘în urma unei bătălii de două ore, inamicul a pierdut 30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie şi până la 350 de oameni’, afirmaţii ce nu pot fi verificate, totuşi, din surse independente.

Autorităţile ucrainene nu au făcut până acum vreo menţiune oficială despre aceste evenimente.

Kievul afirmă de mai multe luni că pregăteşte o mare contraofensivă împotriva forţelor ruse, vizând recucerirea teritoriilor ucrainene ocupate de Moscova, inclusiv a Crimeii, peninsula anexată în 2014.

Potrivit unor observatori, intensificarea ‘operaţiunilor ofensive’ purtate de Kiev de-a lungul liniei de front în ultimele săptămâni constituie primele semnale ale acestui asalt atât de aşteptat.

Regiunea Zaporojia, controlată în proporţie de 80% de forţele ruse, face parte din aşa-numitul ‘pod terestru’ – o întindere de pământ care leagă zona Donbas din estul Ucrainei, controlată de Rusia, cu Crimeea.

Spargerea acestui pod terestru este larg văzută drept unul din obiectivele principale ale contraofensivei ucrainene.

Rusia spune că a dejucat o ofensivă ucraineană din Donețk

Rusia a lansat filmări cu drone, susținând că a dejucat o „ofensivă la scară largă” a Ucrainei în regiunea Donețk, ocupată de Rusia, ucigând peste 250 de oameni și distrugând zeci de vehicule blindate.

Rusia a susținut luni că armata sa a dejucat o „ofensivă pe scară largă” a Ucrainei în regiunea ocupată Donețk și a ucis peste 250 de soldați pro-Kiev, potrivit Reuters.

Ministerul rus al Apărării a lansat imagini cu drone cu ceea ce pretindea a fi vehicule blindate ucrainene într-un câmp în care explodau după ce au fost lovite.

Purtătorul de cuvânt al ministerului a declarat că forțele ucrainene au lansat atacul duminică dimineața, dar „nu au avut succes”.

El a adăugat că partea rusă a ucis 250 de trupe inamice și a scos 40 de vehicule militare, inclusiv tancuri.

Reuters nu a putut verifica imediat afirmațiile Rusiei și nu a existat niciun comentariu imediat de la Kiev.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Andrew Tate a rămas fără aplicația cu care făcea sume mari de bani. Apple i-a blocat lecțiile de masculinitate toxică

The Guardian scria că Tate a creat aplicația Real World Portal, după ce a închis "Hustler's University", care era o „academie online” pentru...

Administratorul șef de la Romsilva, Adrian-Dănuț Apostu, pas cu pas, către ANI și Parchetul General

Chiar dacă PSD este la guvernare, tot UDMR dă ora exactă la Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva prin intermediul unui administrator...

Tragedie în sportul mondial! O campioană olimpică a murit la 43 de ani

Fosta voleibalistă braziliană Walewska Oliveira, campioană olimpică în 2008, la Beijing, a murit la vârsta de 43 de ani.Moartea Walewskăi Oliveira este investigată...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies