19.7 C
Bucharest
Monday, 25 September 2023
HomeȘtirile zileiSocietatea civilă cere demiterea directorului STS și a ministrului Comunicațiilor

Societatea civilă cere demiterea directorului STS și a ministrului Comunicațiilor

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) solicită demiterea directorului STS, generalul Sorinel Vasilca, a ministrului Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, precum şi a unor secretari de stat din MAI şi din Ministerul Sănătăţii, în contextul crimei de la Caracal, a cărei victimă a fost o fată de 15 ani.

Cererea APADOR CH intervine după ce șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, a fost demis, vineri seară, la propunerea noului ministru de Interne, Nicolae Moga.

De asemenea, sâmbătă, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că l-a chemat din concediu pe prefectul județului Olt, Petre-Silviu Neacşu, pentru a-l demite.

Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112) este administrat de STS

„APADOR-CH consideră total inacceptabil eşecul localizării recentei victime a unei răpiri (o minoră de 15 ani), eşec pe deplin imputabil unei structuri înfiinţate pentru gestionarea corespunzătoare a situaţiilor de urgenţă. Acest eşec nu este sigurul, ci doar cel mai recent, ceea ce indică faptul că nici administratorul şi nici coordonatorii sistemului nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale, care constau, printre altele, în luarea măsurilor necesare (inclusiv remedierea deficienţelor constate în urma eşecurilor) pentru administrarea, funcţionarea, operarea şi dezvoltarea Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, ceea ce presupune şi asigurarea acurateţii localizării unei persoane care apelează 112”, precizează un comunicat difuzat, sâmbătă, de APADOR-CH.

“Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112) este administrat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi este coordonat de către un Comitet naţional, care funcţionează sub autoritatea Guvernului României. Comitetul naţional de coordonare a Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), care are rolul elaborării de politici şi strategii privind funcţionarea, operarea şi dezvoltarea Sistemului naţional unic şi a serviciului de urgenţă 112 are următoarea componenţă: a) preşedinte – ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei; b) vicepreşedinte – conducătorul administratorului sistemului (directorul STS); c) membri, la nivel de secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii, precum şi unul dintre vicepreşedinţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI)”, explică APADOR CH.

Din acest motiv, APADOR CH cere demiterea sau demisia următorilor oficiali: “vicepreşedintele ANRCTI care este membru în comitetul de coordonare al Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, secretarul de stat din MAI care este membru în comitetul de coordonare al Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii care este membru în comitetul de coordonare al Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, directorul STS – vicepreşedinte al comitetului de coordonare al Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi director al STS, care administrează acest sistem, ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei – preşedinte al comitetului de coordonare al Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă”.

Generalul locotenent Ionel Sorinel Vasilca (53 de ani) a fost numit director al STS acum doi ani, de către președintele Iohannis, după ce anterior ocupase funcția de adjunct tehnic al directorului STS. Potrivit legii de organizare a STS, directorul STS este numit în funcție de șeful statului. STS nu este subordonat Guvernului, ci șefului statului, aflându-se sub controlul celor două Comisii de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Parlament.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

8 alimente care pot să înlocuiască cu succes carnea în dietă

Leguminoasele:Leguminoasele, cum ar fi lintea, năutul și fasolea, sunt surse excelente de proteine și fibre. Ele pot fi folosite într-o varietate de rețete,...

ANPC, noi controale la 4 bănci

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat că au loc acţiuni de control de fond, de o anvergură mult mai...

Incendiu devastator la o fabrică

Un incendiu într-o fabrică de mingi de golf din Taiwan a provocat moartea a cel puţin nouă persoane, între care patru pompieri victime...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies