25.4 C
București
miercuri, 10 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalSituație critică pentru 100 de orașe din Franța rămase fără apă potabilă

Situație critică pentru 100 de orașe din Franța rămase fără apă potabilă

Peste 100 de orașe din Franța nu mai au apă potabilă și trebuie să primească livrări cu camioane, a declarat ministrul francez al tranziției ecologice, aflat în vizită în regiunea de sud-est a țării, relatează Euronews.

„Există deja peste o sută de comune din Franța care astăzi nu mai au apă potabilă și pentru care aprovizionarea este transportată cu camioane către aceste comune, deoarece nu mai există nimic în conducte”, a declarat Christophe Béchu, în timp ce vizita orașul Roumoules.

Mai multe țări europene se confruntă cu condiții istorice de secetă, pe fondul precipitațiilor scăzute și al temperaturilor ridicate, care au devenit mai probabile din cauza schimbărilor climatice.

Prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, a activat vineri o celulă de criză interministerială pentru a face față secetei, despre care biroul său a spus într-un comunicat că este „cea mai gravă înregistrată vreodată” în țară.

„Seceta excepțională cu care ne confruntăm în prezent privează multe municipalități de apă și este o tragedie pentru fermierii noștri, pentru ecosistemele noastre și pentru biodiversitate”, se arată în declarație, conform g4media.ro.

Borne le-a cerut francezilor să fie „foarte vigilenți în ceea ce privește utilizarea resurselor noastre de apă”.

Peste 100 de orașe din Franța au rămas fără apă potabilă, luându-se măsuri adecvate pentru restricționarea consumului de apă

Deja, 66 de departamente franceze – mai mult de două treimi dintre ele – se află la cel mai înalt nivel de alertă de „criză” pentru secetă, iar cel puțin 93 de departamente se află la unul dintre primele trei niveluri de alertă pentru secetă.

Ministrul tranziției ecologice, Béchu, a declarat că provocarea constă în înăsprirea restricțiilor de apă pentru a evita să se ajungă la situația în care nu mai există apă.

Deja în zonele aflate la nivelul de alertă de criză există restricții privind udarea terenurilor de golf, umplerea piscinelor, udarea grădinilor și spălarea mașinilor. În unele zone nu mai este permisă funcționarea fântânilor.

Capitala Paris a fost plasată pe primul nivel al sistemului de alertă pentru secetă, orașul luând deja măsuri de limitare a consumului de apă, inclusiv udarea parcurilor doar pe timp de noapte.

În cel de-al șaselea raport de evaluare al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), publicat recent, oamenii de știință au afirmat că schimbările climatice provocate de om vor contribui la „creșterea probabilității și a severității impactului secetei” în mai multe regiuni.

Schimbările climatice vor avea, de asemenea, un impact asupra probabilității altor fenomene meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile.

Un raport recent al Comisiei Europene a afirmat că aproape jumătate din UE este expusă la niveluri de alertă de secetă. Acest lucru este posibil să amenințe producția agricolă și randamentul culturilor în mai multe țări.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Liviu Pop: Admiterea în colegii, discriminare

Introducerea examenului de admitere în colegiile naționale, așa cum prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar, reprezintă o discriminare a elevilor, apreciază fostul ministru al Educației...

Furtună politică în SUA, după perchezițiile de la casa lui Trump. VIDEO

O primă etapă spre un proces pentru unii, o "persecuţie politică" pentru alţii: percheziţia spectaculoasă a casei lui Donald Trump de către FBI a...

4 motive pentru care ar trebui să oferiți cadouri personalizate

Lumea continuă să evolueze într-un ritm frenetic și multe lucruri care erau ideale sunt acum considerate „de modă veche”, în timp ce modalități noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă