Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va implementa o serie de îmbunătățiri pentru serviciul 112, incluzând apeluri video în timp real și soluții bazate pe inteligență artificială.
Anunțul a fost făcut de directorul STS, general Ionel Sorin Bălan, în cadrul evenimentului de semnare a contractelor de finanțare, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru digitalizarea serviciilor publice și interconectarea bazelor de date.
În cadrul evenimentului, Ionel Sorin Bălan a subliniat că STS este implicat în trei proiecte esențiale pentru modernizarea infrastructurii de comunicații și securitate cibernetică, unul dintre ele vizând îmbunătățirea serviciului 112.
„Felicit toate instituţiile care astăzi au semnat proiecte (…). STS face parte din trei proiecte semnate astăzi, unul în calitate de lider şi două în calitate de partener. Doresc să mulţumesc pentru încrederea acordată şi să asigur partenerii că ne vom aduce contribuţia în implementarea celor mai înalte standarde de calitate şi de performanţă”, a declarat directorul STS.
Introducerea multimedia în serviciul 112
Unul dintre principalele obiective ale proiectului este diversificarea accesului cetățenilor la serviciul 112 prin introducerea serviciilor multimedia, care vor include apeluri video și mesaje text în timp real. Demersul vine în contextul angajamentelor asumate de România pentru implementarea conceptului de „total conversation” până în 2027, conform reglementărilor europene.
„Ne uităm aşadar spre cele mai avansate tehnologii, spre servicii noi şi eficiente, servicii multimedia, apeluri video, text în timp real, dar şi componente informatice care să asigure suportul necesar echipajelor de intervenţie şi accesibilitate sporită pentru persoanele cu dizabilităţi”, a explicat Bălan.
Inteligența artificială, un sprijin pentru operatorii 112
Noile tehnologii implementate vor contribui și la optimizarea procesului de preluare și procesare a apelurilor de urgență.
Sistemul va integra fluxuri digitale automatizate și funcții bazate pe inteligență artificială, menite să ofere suport decizional operatorilor 112 și să îmbunătățească timpul de reacție al autorităților.
„Proiectul va asigura diversificarea accesului cetăţenilor la 112, creşterea capacităţii de preluare şi procesare a solicitărilor, fluxuri automatizate și instrumente moderne bazate pe inteligență artificială pentru instruirea operatorilor”, a mai precizat directorul STS.
Contractele de finanțare pentru digitalizarea serviciilor publice, inclusiv modernizarea serviciului 112, au fost semnate joi la Palatul Victoria.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.