40 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSerbia furnizează arme indirect Ucrainei. La ce valoare se ridică exportul

Serbia furnizează arme indirect Ucrainei. La ce valoare se ridică exportul

Exporturile de arme ale Serbiei care au ajuns în Ucraina prin intermediul unor părţi terţe se ridică la aproximativ 800 de milioane de euro de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, conform estimărilor Financial Times.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a prezentat situaţia ca pe o oportunitate de afaceri, insistând că nu va lua parte la război.

„Aceasta este o parte a relansării noastre economice şi este importantă pentru noi. Da, ne exportăm muniţia”, a declarat Vučić într-un interviu. „Nu putem exporta în Ucraina sau în Rusia … dar am avut multe contracte cu americani, spanioli, cehi, alţii. Ce fac ei în cele din urmă este treaba lor”.

„Chiar dacă ştiu unde ajunge muniţia, asta nu este treaba mea. Treaba mea este să asigur faptul că ne ocupăm legal de muniţia noastră, că o vindem … Trebuie să am grijă de oamenii mei şi asta e tot. Asta e tot ce pot spune. Avem prieteni la Kiev şi la Moscova. Aceştia sunt fraţii noştri slavi”.

Întrebat dacă cifra de 800 de milioane de euro este corectă, el a răspuns că nu pe un an, ci „poate în doi sau trei ani, ceva de genul acesta”.

Serbia nu este membră nici a NATO, nici a UE, iar poporul sârb a avut mult timp un ataşament cultural şi istoric faţă de Rusia. Ura faţă de Occident a crescut după bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei în 1999, în contextul conflictelor sângeroase din Croaţia, Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo.

Belgradul se bazează, de asemenea, pe Moscova pentru a bloca recunoaşterea internaţională a Kosovo, fosta provincie sârbă recunoscută de majoritatea statelor occidentale, dar care este împiedicată de Rusia şi China să adere la ONU.

Serbia se laudă cu arme din Rusia

Serbia se laudă cu arme din Rusia, pe care le-a cumpărat pentru a-și crește capacitatea militară. Serbia a cumpărat sisteme de rachete antitanc Kornet, precum şi cantităţi importante de rachete şi de lansatoare.

Anunțul în acest sens l-a făcut președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

Unele arme performante au intrat în dotarea Brigăzii 72 Operaţiuni Speciale a armatei Serbiei. Președintele Aleksandar Vucic a vorbit despre noile arme cu prilejul unei vizite la această mare unitate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă