11.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaȘeful ONU se teme că Rusia va renunța la acordul privind cerealele...

Șeful ONU se teme că Rusia va renunța la acordul privind cerealele din Marea Neagră

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că este îngrijorat de faptul că Rusia va renunța pe 17 iulie la un acord care permite exportul, în condiții de siguranță pe timp de război, de cereale și îngrășăminte din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, notează Reuters.

Moscova a amenințat că va renunța la acordul cunoscut sub numele de Inițiativa privind exportul de cereale din Marea Neagră – negociat de Națiunile Unite și Turcia în luna iulie a anului trecut – dacă nu vor fi eliminate obstacolele din calea propriilor sale transporturi de cereale și îngrășăminte.

„Sunt îngrijorat și lucrăm din greu pentru a ne asigura că va fi posibilă menținerea inițiativei de la Marea Neagră și, în același timp, că suntem capabili să ne continuăm activitatea pentru a facilita exporturile rusești”, a declarat Guterres.

Pentru a convinge Rusia să fie de acord cu acordul privind cerealele din Marea Neagră, a fost încheiat în același timp un memorandum de înțelegere pe trei ani, în cadrul căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia cu propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte.

În timp ce exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invazia din 2022 din februarie a Ucrainei, Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au reprezentat o barieră în calea livrărilor.

Ministrul adjunct de externe, Serghei Vershinin, a declarat sâmbătă că Rusia „nu poate fi mulțumită de modul în care este implementat acest memorandum”, a relatat agenția de presă TASS. El a vorbit după ce s-a întâlnit vineri, la Geneva, cu Rebeca Grynspan, înalt oficial comercial al ONU, la Geneva.

Printre cererile formulate de Rusia se numără reluarea exporturilor sale de amoniac prin intermediul unei conducte către portul ucrainean Pivdennyi și reconectarea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Națiunile Unite au ajutat la stimularea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, facilitând un flux constant de nave către porturile sale și reducerea tarifelor de transport și de asigurare, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Cifra de afaceri în comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut modest în primele nouă luni din 2024

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a înregistrat o creștere în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași...

Carlos Alcaraz, devastat după retragerea lui Rafael Nadal! „Nu e corect să-mi cereți asta”

Carlos Alcaraz și-a exprimat dezamăgirea profundă după ce nu a reușit să amâne retragerea legendarului Rafael Nadal, înfrângerea Spaniei în sferturile Cupei Davis marcând...

România, în pragul unei crize economice: Fonduri europene în pericol și noi taxe așteptate

Mediul de afaceri își exprimă îngrijorarea, cu privire la măsurile fiscale preconizate pentru 2025 Liderii patronatelor avertizează că noile taxe vor fi anunțate, abia...
Ultima oră
Pe aceeași temă