22.6 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Secretarul de stat american Blinken e în Orientul Mijlociu. Ce șanse are să aducă pacea acolo

„Secretarul de Stat Antony Blinken se va deplasa la Ierusalim, Ramallah, Cairo şi Amman, în intervalul 24-27 mai. Turneul are loc la solicitarea preşedintelui Joseph Biden. Blinken se va deplasa prima dată la Ierusalim, unde se va întâlni cu preşedintele israelian, Reuven Rivlin, cu premierul Benjamin Netanyahu, cu ministrul de Externe, Gabi Ashkenazi, şi cu alţi oficiali israelieni de rang înalt”, transmite Departamentul de Stat, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu, vizualizat de MEDIAFAX.

„La Ramallah, Antony Blinken se va întâlni cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu premierul Mohammad Shtayyeh şi cu alţi oficiali de rang înalt din cadrul Autorităţii Palestiniene. Blinken se va deplasa apoi la Cairo, pentru o întrevedere cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah Al Sisi, şi cu ministrul de Externe, Sameh Shoukry. Secretarul de Stat va încheia turneul printr-o vizită la Amman, pentru o întâlnire cu Majestatea Sa regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi cu vicepremierul şi ministrul de Externe, Ayman Safadi”, precizează Departamentul de Stat.

„Statele Unite s-au implicat în diplomaţie intensă pentru a pune capăt ostilităţilor din Fâşia Gaza. Secretarul de Stat Antony Blinken se deplasează în regiune pentru a discuta despre eforturile ulterioare în scopul consolidării armistiţiului şi reducerii riscurilor unor noi confruntări în următoarele luni”, subliniază Departamentul de Stat de la Washington.

Israelul şi organizaţia islamistă Hamas au ajuns vineri la un armistiţiu, după 11 zile de confruntări militare soldate cu 320 de morţi în Fâşia Gaza. În total, 8.538 de persoane au fost rănite în teritoriile palestiniene Fâşia Gaza şi Cisiordania. În Israel, bilanţul atacurilor cu rachete lansate din Fâşia Gaza în perioada 10-20 mai şi al violenţelor interetnice a fost de 12 morţi şi de 2.496 de răniţi.

Ultima oră
Pe aceeași temă