Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj, a lansat un atac dur la adresa guvernanților români, concentrându-se în special asupra ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Motivul principal al criticilor sale este lipsa de investiții semnificative în infrastructura energetică a României în ultimii 35 de ani.
În declarațiile sale, Dragoș Damian a subliniat că România a rămas în urmă în ceea ce privește modernizarea și dezvoltarea infrastructurii energetice, într-un moment crucial când transiția către surse de energie curată și sustenabilă este pe agenda globală.
Mesajul de la care a pornit „scandalul”
Sebastian, așa este, dar știi foarte bine că nu este vorba doar de energie. Nu s-a construit aproape nimic în ultimii 35 de ani, trăim pe infrastructura lui Nicolae Ceaușescu – spitale, școli, facultăți, infrastructura de transport – rutieră, feroviară, aeriană, maritimă – infrastructura energetică, industrială, de apărare – sunt toate construite de părinții și bunicii noștri în Epoca de Aur, aproape nimic nu s-a adăugat în ultimii 35 de ani.
De construit s-au construit mall-uri, clădiri de birouri, ansambluri de locuințe, marea lor majoritate pe fostele fabrici, dărâmate.
Chiar și fabricile care au rămas în picioare și au avut norocul să intre în portofoliul unor investitori strategici și să fie modernizate, puține, din păcate – automobile, bunuri de larg consum, medicamente, construcții, chimie – sunt construite tot de ‘nebunul’ Nicolae Ceaușescu.
De ce nu s-a construit nimic in ultimii 35 de ani, de ce o facem doar acum, când sunt problemele cu deficitul sau îmbătrânirea resursei umane, când suntem extrem de dependenți de capitalul internațional (pentru că noi nu mai avem capital industrial) și când se scrie noua ordine mondială, chiar lângă noi? Nici nu mai contează, bine că acum avem bani – dacă ii avem, iată, modernizarea liniilor de tramvai de pe Barbu Văcărescu este oprită, scrie pe bannerele puse acolo că ‘din lipsa de finanțare, a comentat Damian.
Răspunsul lui Sebastian Burduj
Am citit scrisoarea ta și mi se pare normal să îți răspund. Sunt liberal și sunt economist. Respect toți antreprenorii: voi sunteți cei care faceți economia României să meargă înainte.
Datoria noastră, a celor din arena publică, este să vă ascultăm, să vă sprijinim sau măcar să nu vă punem piedici, așa cum s-a întâmplat de prea multe ori.
Înțeleg frustrarea și îngrijorările pe care le ai. Ai dreptate, în ultimii 35 de ani, România nu a progresat așa cum ar fi trebuit în ceea ce privește infrastructura energetică sau serviciile publice.
Situația actuală este rezultatul unor decizii greșite și a unei lipse de viziune pe termen lung.
De 15 ani nu avem o strategie energetică. Noi ne-am apucat de ea și sunt șanse bune să o avem aprobată luna viitoare.
Trebuie să recunoaștem și evoluțiile bune din acești 35 de ani. S-au făcut progrese în domenii precum tehnologia informației, telecomunicațiile, infrastructură și conectivitate regională. Se putea mai mult? Cu siguranță. Mult mai mult.
Dar, România de astăzi, așa cum este ea, cu toate neajunsurile, este o țară mai bună decât era în 1989.
Eu sunt mai optimist și în privința viitorului, deoarece văd un potențial enorm în colaborarea dintre noua generație de antreprenori și oameni politici pentru a transforma România într-o țară modernă și competitivă.
Este unul dintre motivele pentru care am revenit acasă. Chiar dacă nu putem schimba totul peste noapte, am toată convingerea că noi putem da un alt ritm și o o nouă viziune.
Este adevărat, suntem încă în mare măsură dependenți de capitalul internațional, dar acesta este un context global de care trebuie să profităm pentru a ne dezvolta.
Știu că e frustrant să vezi cum România importă produse pe care ar trebui să le producem aici. Îți împărtășesc preocupările legate de îndatorare și dependența de importuri.
Tocmai de aceea, ne concentrăm pe dezvoltarea unui sector energetic puternic și pe creșterea producției interne și am reușit să atragem într-un singur an finanțări nerambursabile de peste 13,6 miliarde de euro pentru sectorul energetic.
Sigur, acesta este doar un domeniu, iar de o astfel de viziune avem nevoie peste tot.
Da, sunt întru totul de acord că noua generație de politicieni are o misiune, dar cred totodată că efortul pentru a duce România înainte trece dincolo de politică.
Nu doar politicienii au un rol în această schimbare, ci și generația nouă de oameni de afaceri, așa cum ești și tu și sunt și alții.
Tot mai mulți, tot mai competitivi nu doar în România, ci și la nivel internațional. Vă felicit pe toți pentru contribuțiile aduse țării, chiar dacă poate nu toată lumea le cunoaște și le recunoaște.
Puterea exemplului funcționează peste tot. Este nevoie de un efort colectiv pentru a face România să performeze.
Îți mulțumesc pentru scrisoare și pentru că ai tras un semnal de alarmă. Eu cu siguranță l-am receptat.
Cu optimism pentru România Viitorului, Sebastian.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!