Prețurile alimentelor continuă să crească alarmant în Europa de Est, afectând bugetele familiilor din regiune. În Ungaria, mâncarea s-a scumpit cu 6% în ritm anual în ianuarie și cu aproape 2% față de luna anterioară. Similar, în Polonia, prețul laptelui a crescut cu 22% într-un an, iar cel al untului a explodat cu 30%.
Conform datelor publicate de Portfolio.hu, inflația în Ungaria a accelerat la 5,5% în ianuarie, depășind estimările economiștilor, care anticipaseră o creștere de 4,9%. În Polonia, un raport realizat de Uce Research și Universitatea WSB Merito arată că, în prima lună a anului, costul cumpărăturilor zilnice a fost cu aproape 6% mai mare decât în urmă cu un an.
În Slovacia, unde prețurile alimentelor rămân ridicate, mulți consumatori aleg să facă cumpărături în Polonia, unde produsele sunt semnificativ mai ieftine.
Jurnaliștii de la Dennik N au realizat un experiment însoțind o familie slovacă la cumpărături în Polonia. Rezultatul? Un coș de produse care în Slovacia costă 50 de euro este cu șase euro mai ieftin în magazinele poloneze.
Un parlamentar slovac de extremă dreapta a efectuat un experiment similar și a constatat că produsele dintr-un magazin polonez sunt cu 30% mai ieftine decât în magazinele slovace ale aceluiași lanț de retail.
Reacții politice și nemulțumiri sociale
În timp ce oficialii guvernului slovac susțin că au redus prețurile prin scăderea TVA-ului, politicienii din opoziție contestă eficiența acestor măsuri. Un politician extremist afirmă că, în Polonia, carnea de pui este cu 40% mai ieftină, iar cea de porc cu 140%.
Experții explică faptul că majorările de prețuri nu sunt cauzate de factori excepționali, ci de o creștere sistematică a costurilor de producție, distribuție și muncă. Robert Orpych, de la Universitatea WSB Merito, subliniază că polonezii s-au obișnuit deja cu prețurile ridicate, dar scumpirea untului cu 30% continuă să provoace îngrijorare.
Rzeczpospolita explică această situație prin scumpirea laptelui, care a înregistrat o creștere de 22% în ultimul an, dar și prin creșterea costurilor cu energia și nutrețul.
Diferențe economice între Polonia, Ungaria și Slovacia
În timp ce Polonia este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de alimente din Uniunea Europeană, Slovacia rămâne dependentă de importuri, acoperind doar 40% din necesarul de consum cu producția internă.
Ungaria, deși are de obicei un excedent comercial la produsele alimentare, este afectată de deprecierea forintului, considerată cea mai instabilă monedă din regiune.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.