12.1 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Vaccinul Pfizer nu crește riscul de infarct la vârstnici

Rezultatele unui studiu oficial francez dat luni publicităţii și citat de AFP arată că vaccinarea cu Pfizer/BioNTech „nu pare asociată cu o creştere a riscului evenimentelor cardiovasculare grave la persoanele cu vârste peste 75 de ani”, fie că este vorba despre prima sau a doua doză.

Cercetarea a fost realizată în cadrul grupului de interes ştiinţific Epi-Phare, care grupează Agenţia medicamentului (ANSM) şi Casa naţională pentru asigurări de sănătate (CNAM).

Oamenii de ştiinţă au luat în calcul totalitatea spitalizărilor raportate în Franţa pentru cazuri de infarct, AVC şi embolii pulmonare în perioada decembrie 2020 şi martie 2021 la cei cu vârste peste 75 de ani, vaccinaţi sau nevaccinaţi (aproape 30.000 de persoane).

Au comparat debutul acestor probleme cardiovasculare în diferite momente: perioadele de 14 zile după prima şi a doua doză de vaccin au fost considerate ca perioade de risc, iar toate celelalte ca perioade martor.

„Global, frecvenţa apariţiei unui caz de spitalizare pentru un infarct miocardic, un AVC ischemic, un AVC hemoragic sau o embolie pulmonară la persoanele cu vârste de peste 75 de ani şi, în plus, nu există diferenţe semnificative” între aceste perioade, este concluzia la care a ajuns studiul.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă