14 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Unii bugetari își vor plăti testele Covid. Guvernul a elaborat un proiect de lege

Unii bugetari își vor plăti testele Covid, dacă ei nu s-au imunizat împotriva coronavirusului, a a anunțat premierul Florin Cîțu. Premierul a precizat, joi, că guvernul interimar a elaborat un proiect de lege în acest sens. Proiectul a fost trimis la Parlament, a precizat premierul după ședința de joi a Executivului.

Conform proiectului, ar urma să-și plătească testele Covid angajații din Sănătate. De asemenea, și-ar plăti testele angajații din Departamentul pentru Situații de Urgență al MAI și din Inspectoratul de Aviație al MAI. Pentru angajații din Ministerul de Interne, propunerea a venit de la ministrul interimar Lucian Bode, a precizat premierul Cîțu.

Prevederile din acest proiect de lege intră în vigoare după ce proiectul va fi aprobat de Parlament. Premierul Cîțu nu a precizat ce s-ar întâmpla cu angajații care nu s-au vaccinat dar nici nu vor să fie testați anti – Covid.

Unii bugetari își vor plăti testele Covid

Este evident că acest act normativ este menit să crească ritmul vaccinării anti – Covid în România. După cum se știe, acum este posibilă și administrarea celei de a treia doze de vaccin.

„Vaccinarea va reduce presiunea pe sistemul de sănătate”, a declarat, joi, premierul Cîțu. Această idee este susținută și de testele realizate în Occident. Conform acestor teste, vaccinarea anti – Covid reduce cu 90 la sută riscul spitalizării sau al decesului în caz de Covid. Acest procent este valabil inclusiv pentru varianta Delta, cea mai contagioasă, a virusului Covid.

În acest moment, România deține penultimul loc între țările UE ca procent al persoanelor imunizate anti – Covid. La acest indicator, după România este doar Bulgaria. În România, doar circa 30 la sută dintre persoanele care au dreptul să fie vaccinate anti – Covid au acceptat să se imunizeze.

În schimb, în România se derulează anchete asupra unor cabinete medicale care ar fi eliberat certificate false de vaccinare anti – Covid.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă